nieuws

Jasper Krabbé maakt koningsportret voor Dalfsen

Schets van Krabbé voor het koningsportret
Schets van Krabbé voor het koningsportret
Kunstenaar Jasper Krabbé is gevraagd om een koningsportret te ontwerpen voor de raadszaal in het gemeentehuis van Dalfsen.
Het is in Nederland een goed gebruik om een afbeelding van het staatshoofd te tonen in de raadszaal van gemeentehuizen. De voormalige koninginnen Juliana en Beatrix werden beiden afgebeeld in de vorm van een bronzen beeld. Omdat de wand van de raadzaal in Dalfsen zich leent voor een grote afbeelding van koning Willem Alexander, kiest Dalfsen voor een wandkleed in plaats van een standaard portret. Op deze grote wand, moet de afbeelding van de koning ook zichtbaar worden vanaf het plein voor het gemeentehuis.

Schetsen voor een wandkleed

Dalfsen heeft kunstenaar Jasper Krabbé gevraagd het ontwerp voor het wandkleed te schetsen. De keuze van Dalfsen om de zoon van Jeroen Krabbé uit te nodigen het koningsportret te maken is niet zo vreemd. Jeroen Krabbé zelf heeft de trouwzaal in Dalfsen ontworpen. Zo ontstaat ook hierin als het ware een 'troonsopvolging' van vader op zoon, aldus een gemeentewoordvoerder van Dalfsen.
De gemeente werkt voor de totstandkoming van het koningsportret samen met de Oranjeverenigingen in Dalfsen, Hoonhorst, Oudleusen en Nieuwleusen. Het wandkleed wordt vervaardigd door textielmuseum De Pont in Tilburg. De kosten hiervoor worden door de Oranjeverenigingen en de gemeente gezamenlijk gedragen en zullen middels fondswerving bij elkaar worden gebracht. Er worden verschillende acties georganiseerd om het geld op te brengen. Het streven is om op Koningsdag 2015 het portret op een feestelijke wijze te onthullen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.