nieuws

Basisscholen in Overijssel financieel gezond, in Noord-Overijssel zelfs rijk

Basisschool CNS Ommerkanaal
Basisschool CNS Ommerkanaal
De basisscholen in het noorden van Overijssel staan er financieel het sterkst voor van heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost naar de financiële weerbaarheid van alle schoolbesturen van Nederland aan de hand van de door het ministerie van Onderwijs verstrekte balansgegevens.
De conclusie is erg opvallend. Juist in het noorden van de provincie staan veel relatief kleine basisscholen, die bedreigd worden met sluiting als de ondergrens voor het aantal leerlingen wordt opgehoogd zoals vorig jaar geopperd. De beperkte financiële slagkracht van kleine basisscholen was toen weliswaar niet het enige argument, maar wel één van de belangrijkere.

Gemiddeld zelfs té rijk

Nu blijkt dat de stichtingen en schoolbesturen achter deze scholen er financieel toch echt meer dan behoorlijk solide opstaan. Sterker: waar volgens de Algemene Onderwijsbond een schoolbestuur zich veilig mag rekenen met een solvabiliteit van tussen de 10 en 60 procent, valt het Noord-Overijsselse gemiddelde zelfs nog hoger uit: gemiddeld hebben de basisscholen hier een solvabiliteit van 68,5 procent. Het allerhoogste van heel Nederland en volgens de normen van de bond zijn de schoolbesturen daarmee eerder té rijk, dan financieel gezond.
En het lijkt geen incident. Andere regio's waar de financiële toekomst van basisscholen veilig lijkt, zijn allemaal regio's die bekend staan om hun relatief kleine scholen. De Groningse ommelanden en Zuidwest-Drenthe completeren de top drie. En ook als je het rijtje van hoog naar laag verder afmaakt kom je toch bepaald geen regio's tegen die bekend staan om hun onderwijsfabrieken: Zuidwest-Friesland op vier, Oost-Groningen op vijf, Delfzijl op zes.
Natuurlijk hebben scholen in deze kwetsbare regio's meer financiële reserves nodig, maar hoe dan ook: tot nu toe slagen ze daar wonderwel in.

Slechts 1 op de 500

Ook in de rest van de provincie hebben de schoolbesturen hun boekjes prima op orde. Twente en Zuidwest-Overijssel staan ook nog in de bovenste helft van de veertig regio's (zogenoemde corop-gebieden).
In heel de provincie is er tussen de ruim 500 onderzochte scholen dan ook slechts één basisschool te vinden die zich volgens de definities van de Onderwijsbond zorgen zou moeten maken: basisschool 't Heem in Hengelo, en dan ook nog maar net: de achterliggende stichting Montessori Onderwijs heeft een solvabiliteit van 9,7 procent, dus net geen tien procent.
Zoek op! Hoe rijk of arm is uw schoolbestuur?
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.