nieuws

Verdachte Deventer student blijft voorlopig op vrije voeten

Rechtbank Leeuwarden
Rechtbank Leeuwarden
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de beslissing uitgesteld om een student uit Deventer op verzoek van de Verenigde Staten vast te zetten.
Het hof zou vandaag beslissen of de student voorlopig de cel in moet, maar wil bij nader inzien eerst de uitspraak van het hof in Den Haag afwachten in een andere zaak die tegen de student loopt.

De zaak bij het hof in Den Haag

In deze 'Haagse' zaak beslist het hof of de uitlevering van de student tot de zomer kan worden uitgesteld. De 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer wordt door de Verenigde Staten verdacht van medeplichtigheid aan phishing, een vorm van cybercrime, en heeft om uitlevering gevraagd.
   
Een kortgedingrechter in Den Haag bepaalde in oktober dat hij mag worden uitgeleverd, maar pas nadat dat hij het lopende schooljaar heeft afgemaakt. Zo kan hij zijn studie afronden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ging op verzoek van de VS in beroep tegen deze beslissing. Het hof in Den Haag doet op 4 februari uitspraak in deze zaak.
   

Voorkomen vlucht naar Vietnam

De autoriteiten in de VS willen dat de student van Vietnamese origine wordt vastgezet, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. De VS is bang dat hij naar Vietnam vlucht, een land waarmee de VS geen uitleveringsverdrag mee heeft.
De Vietnamese politie zou over een volledige bekentenis beschikken van iemand anders, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.