nieuws

Oude schouwburg Enschede populair bij ondernemers

De voormalige schouwburg in het centrum van Enschede blijkt toch een gewilde locatie voor winkels.
Jarenlang bood de schouwburg onderdak aan musicals, opera's en theatervoorstellingen. Met de komst van nieuwe cultuurvoorzieningen in de stad werd het gebouw overbodig. De vrees van de gemeente voor leegstand lijkt ongegrond. Vandaag opende de nieuwe sportformule 100% Voetbal er de deuren. Het is de achtste vestiging in Nederland en de tweede in Overijssel. Eerder namen Dille & Kamille en de Duitse horecagelegenheid Extrablatt hun intrek in de voormalige cultuurtempel.
De benedenverdieping is nu voor het grootste deel verhuurd. Het heeft echter lange tijd geduurd voordat de eerste ondernemer was gevonden voor het gebouw. Aanvankelijk zou boekhandel Het Broekhuis en de stadsredactie van de Twentse Courant Tubantia er hun intrek nemen, maar dat ging om verschillende redenen niet door, waarna naarstig is gezocht naar andere huurders. 

Transformatie

In 2007 startte de transformatie van het gebouw. Uitgangspunt was de karakteristieke voorgevel, de oude foyer en de kleine zaal behouden in het nieuwe complex met winkels, horeca en woningen. De oude toneeltoren is vervangen door appartementen. Ook is er een theatertuin met ruimte voor een aantal kleine winkels.

Nog geen loop naar theatertuin

De winkels in de theatertuin zijn nu nog grotendeels leeg. Aanvankelijk waren er twee ondernemers die het aandurfden, van wie één al weer de deuren heeft gesloten en de ander te maken heeft met een tegenvallende omzet.
De winkels op het binnenplein zijn onvindbaar achter de nieuwe woontoren aan de Walstraat aan de ene kant en de winkels in de schouwburg aan de andere kant. Er zou een doorgang komen van de Langestraat naar de Walstraat. Die is er ook, maar via de horecagelegenheid Extrablatt en dat blijkt niet uitnodigend genoeg.
De doorgang heeft geleid tot vragen van de politiek. Volgens verantwoordelijk wethouder Van Hees is het echter een kwestie van geduld voordat het winkelend publiek de winkeltjes in de theatertuin in het vizier krijgt. Eén van de twee winkeliers kon niet zo lang wachten en heeft enkele maanden na de opening door gebrek aan klandizie de deuren alweer moeten sluiten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.