nieuws

Strafzaak rond coffeeshop Zwolle 'van de zotte' volgens advocaat Spong

De strafzaak tegen de eigenaresse van coffeeshop Sky High in Zwolle is volstrekte willekeur. Dat stelt haar advocaat, Gerard Spong. Hij vindt het 'van de zotte' dat de vrouw terecht staat terwijl er in Nederland een gedoogbeleid geldt voor coffeeshops.
Het Openbaar Ministerie eiste vanmorgen een geldboete van 50.000 euro en een taakstraf van 240 uur tegen de vrouw. Ook haar ex-man, die eerdere mede-eigenaar was, zou 50.000 euro moeten betalen. Tegen hem werd daarnaast ook twaalf maanden celstraf geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Gedoogbeleid

De twee wordt ten laste gelegd dat ze op verschillende plekken in Zwolle wiet hebben opgeslagen. De voorraad van vele kilo's was bedoeld voor de coffeeshop. Officieel mag een coffeeshop maximaal 500 gram wiet op voorraad hebben. De aanvoer verloopt via de achterdeur en wordt normaal gesproken door de vingers gezien, het zogenoemde gedoogbeleid.
Spong zei daarover: "Coffeeshops mogen wel verkopen, maar niet inkopen. Dat is toch krom? De voorraad moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Het daalt niet als een soort manna uit de hemel op ons neer." Dat er elders een voorraad is, weet iedereen volgens Spong. Alle Zwolse stadsbestuurders en ook het Openbaar Ministerie.

Willekeur

Het is volgens de advocaat willekeur dat de vrouw nu vervolgd wordt. "Mevrouw heeft hier vijfentwintig jaar een coffeeshop. Als je dat vijfentwintig jaar tolereert kan je het niet maken om ineens op een goede dag te zeggen 'het is afgelopen, we slepen je voor de strafrechter'."
Van willekeur is volgens het Openbaar Ministerie geen sprake. Er werd een onderzoek gestart na klachten over stank van hennep in de buurt van het huis van één van de verdachten. Pas tijdens het onderzoek naar de drugs kwam aan het licht dat er een verband was met coffeeshop Sky High.

Niet ontvankelijk

Spong wil dat het Openbaar Ministerie 'niet ontvankelijk' wordt verklaard. Dat betekent dat de rechter de zaak van tafel veegt en dat het tweetal niet vervolgd wordt. Of de rechter dat inderdaad zal besluiten, wordt duidelijk op 25 februari als de uitspraak gepland staat. Komende donderdag zal eerst advocaat Weski de voormalig eigenaar van de coffeeshop verdedigen voor de rechtbank.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.