nieuws

Borne neemt samen verantwoordelijkheid voor veiligheid rond spoor

Borne praat over veiligheid rond spoor
Borne praat over veiligheid rond spoor
De recente ongelukken op het spoor bij Borne hebben inwoners bewust gemaakt van de gevaren van het spoor en van de noodzaak zich te kunnen redden als het nodig is. Dat bleek vanavond tijdens de eerste bijeenkomst over spoorveiligheid in Borne.
Burgemeester Welten had alle inwoners uitgenodigd om on het gemeentehuis samen eens na te denken over wat de mensen zelf kunnen doen voor hun veiligheid en wat daar van de kant van de gemeente voor nodig is. Er waren zo'n dertig mensen op af gekomen.

Grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen

Tijdens deze eerste avond bleek dat Borne zich bewust is van de risico's; er komen veel treinen met grote hoeveelheden lichtontvlambare, explosieve of toxische stoffen langs. Het gevoel van onveiligheid is groter dan wetenschappers dat inschatten.
Dat wordt volgens Welten gevoed door de recente ontsporing van een trein en door het ongeluk gisteren waarbij een vrachtwagen de bovenleiding kapot trok.

Zelfredzaamheid, de gemeente faciliteert

Volgens Welten is het niet alleen de overheid verantwoordelijk, maar kunnen de inwoners zelf ook actie ondernemen, zoals bijvoorbeeld het zorgen voor een goede vluchtweg. De gemeente wil overal bij helpen, als maar duidelijk is waar de inwoners behoefte aan hebben. Volgens Welten kan dat internet zijn, maar misschien ook gewoon de ouderwetse geluidswagen.
"Misschien komen we wel met onorthodoxe nieuwe communicatiemiddelen, gaan we één keer per maand oefenen met een mobiele telefoon en een nl-alertachtig bericht." Het gaat hem erom dat het voor mensen duidelijk is wat ze in de eerste minuten na een calamiteit moeten doen en hoe ze dat moeten doen.
Borne heeft twee bijeenkomsten belegd, de volgende is komende donderdag. Het gaat om een pilot van de veiligheidsregio Twente. De bevindingen in Borne orden in het voorjaar in de veiligheidsregio gepresenteerd. "De gemeenten in Twente kunnen dat overnemen of niet, daar zijn ze vrij in."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.