nieuws

Rijksmonument Herfte in gevaar door plannen met spoor bij Zwolle

Door de aanpak van het spoorknelpunt in Zwolle komt een rijksmonument in Herfte in gevaar, dat zegt de Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle. Spoorbeheerder Prorail bevestigt dat de boerderij mogelijk plaats moet maken voor een extra spoor.
Staatssecretaris Mansveld en de provincies Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe hebben in december bekend gemaakt 225 miljoen euro uit te trekken om het spoor bij Zwolle uit te breiden en voor een groot deel te vernieuwen. Om het spoorknelpunt aan te pakken, ligt er een plan om bij Herfte het spoor te verdubbelen naar vier sporen en een tunnelbak aan te leggen.

Tijdelijk spoor precies door boerderij

Voor de aanleg van de tunnelbak is een tijdelijk spoor nodig, dat waarschijnlijk precies door de 19e eeuwse boerderij aan de Valkenbergweg loopt. Volgens de Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle wordt de sloop van de boerderij in bedekte termen beschreven in het plan. De Zwolse vereniging wil dat de gemeente en provincie er alles aan doen om de oude boerderij te behouden. Ze hopen dat gemeente en provincie de minister wijzen op de gevolgen van het uitbreidingsplan voor de boerderij, zodat het rijksmonument behouden blijft.

Duivels dilemma

Woordvoerder Schaafsma van Prorail spreekt van een duivels dilemma. Het is kiezen tussen een jaar lang geen treinverkeer tussen Zwolle en Emmen of een tijdelijk spoor waardoor mogelijk de boerderij (deels) gesloopt moet worden. De woordvoerder benadrukt dat Prorail inzet op behoud van de monumentale boerderij.
Het is de bedoeling dat de eerste aanpassingen aan het spoor bij Zwolle in 2017 klaar zijn. Het Rijk betaalt 119 miljoen euro voor deze operatie, de provincies 106 miljoen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.