nieuws

Scheidsrechter Björn Kuipers: zijn weg naar het WK 2014

Björn Kuipers
Björn Kuipers
Als jeugdvoetballer vond zijn vader, zelf een niet onverdienstelijke scheidsrechter in het amateurvoetbal, hem maar een irritant ventje ten opzichte van de arbitrage. "Weet jij wat je moet gaan doen als je het allemaal zo goed weet?", sprak zijn vader Jan Kuipers zo'n 25 jaar geleden tegen zijn puberzoon Björn. "Ik zou maar een scheidsrechterscursus gaan volgen als ik jou was." En zo geschiedde.
Björn Kuipers uit Oldenzaal bleek over de juiste leidinggevende capaciteiten te beschikken en over meer dan voldoende kennis van het voetbal. Bescheiden, doch zelfbewust zocht en vond hij zijn weg naar de internationale top. Het WK voetbal komende zomer in Brazilië vormt een nieuw hoogtepunt in de gestroomlijnde loopbaan van de 40-jarige Tukker. "Je bent zo goed als je laatste wedstrijd", sprak hij monter vorig jaar zomer in Zeist. "Als je na een goede wedstrijd op je roze wolk blijft zitten en je denkt: 'ik ben er', dan kom je van een koude kermis thuis."

Ook nog supermarkteigenaar

Zijn nuchtere instelling heeft Björn Kuipers van thuis meegekregen. "Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg", zo luidde het motto in het gezin. Met een aantal supermarkten in Oldenzaal en ook nog een kapsalon wist de huidige toparbiter al vroeg wat hard werken was. Inmiddels heeft hij de leiding over de familiebedrijven van zijn nog wel meewerkende vader overgenomen. "Björn staat in de grootste stadions van de wereld, maar hij blijft altijd zichzelf", liet zijn trotse vader Jan in april vorig jaar in AD Sportwereld weten.
"Zoals hij met Lionel Messi of Cristiano Ronaldo omgaat, gaat hij ook met de klanten en personeelsleden om. Hij is duidelijk, open in zijn communicatie en toont respect. Hij voelt zich niet meer of minder dan een ander." Volgens zijn vader kan zijn inmiddels befaamde zoon goed omgaan met kritiek. "Hij blijft stoïcijns, hoe hard en vals de kanttekeningen ook soms zijn."

Mede-tukker Uilenberg vaste coach

Met zijn WK-debuut komt voor Björn Kuipers een droom uit. Met dank aan zijn vader, maar zeker ook dankzij de technische en tactische tips van oud-arbiter Jaap Uilenberg, thans vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA. De twee Tukkers werken al jaren samen. Uilenberg fungeert zelfs sinds dit seizoen als vaste coach van zijn vertrouweling. "Jaap kijkt door zijn grote ervaring op een andere manier naar mijn functioneren", zei Kuipers over zijn gewaardeerde mentor. Kuipers heeft bij elke wedstrijd, op welk niveau dan ook, eigenlijk maar één wens. "Als er na afloop niemand over de arbitrage praat, hebben wij ons werk goed gedaan."
Door: ANP
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.