nieuws

Ondanks recessie in 2013 meer nieuwe woningen verkocht in Overijssel

Verkoop nieuwe koopwoningen gestegen in 2013
Verkoop nieuwe koopwoningen gestegen in 2013
In Overijssel zijn in 2013 11 procent meer nieuwe koopwoningen verkocht dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.
Landelijk steeg de verkoop van nieuwbouwwoningen ook, maar veel minder sterk: met 3 procent meer dan in 2012. 2013 is een minder slecht jaar geworden dan de brancheorganisatie van tevoren had gedacht. "De richting omhoog is dus terug, maar erg spectaculair is het allemaal nog niet, zeker niet wanneer in aanmerking wordt genomen de extreem lage hypotheekrente in vooral de tweede helft van het jaar", verklaart NVB.

'Stijging stelt historisch niet veel voor'

Ook in Gelderland (plus 15 procent), Zuid-Holland (9 procent) en Noord-Brabant (plus 8 procent) werden flink meer nieuwe woningen verkocht. Limburg en Zeeland vielen zwaar tegen en ook in Noord-Holland en Utrecht werd opnieuw minder nieuwbouw verkocht. Ook voor 2014 wordt een stijging verwacht, maar de NVB zet wel een kanttekening: "Hoe mooi deze stijging op zich misschien ook lijkt, in het licht van de historie stelt het weinig voor. Voor de crisis waren maandelijkse verkoopcijfers van 4000 tot 5000 nieuwe woningen nog heel normaal. 2014 wordt dus duidelijk een 'tussenjaar'. In die tijd zal de bouw naar een nieuw evenwicht zoeken".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.