nieuws

Universiteit Twente ontwikkelde technologie energiecentrale Afsluitdijk

UT ontwikkelde technologie voor blauwe centrale
UT ontwikkelde technologie voor blauwe centrale
De Universiteit Twente heeft de technologie ontwikkeld van de energiecentrale op de Afsluitdijk die volgende maand wordt opgestart.
Het gaat om een technologie met membranen die de spanning tussen zoet en zout water omzet in energie. De technologie was al wel langer bekend maar het leverde niet genoeg energie op. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben er onder leiding van prof. dr. ir. Nijmeijer acht jaar aan gewerkt om de technologie van het zogenoemde ionentransport toepasbaar te maken. Twee van hen promoveren daar deze maand op.
De blauwe energiecentrale die in februari start, kan energie opwekken voor zo'n 500.000 huishoudens. Het gaat voorlopig nog om een proef die erg belangrijk is voor de doorontwikkeling van de techniek. Nijmeijer: "Alleen al met het water van de Rijn dat in Nederland de zee in stroomt, kun je de elektriciteit van 80 procent van de Nederlandse huishoudens opwekken. En wereldwijd kun je op deze manier het gehele energieverbruik opwekken." De promovendi van de UT kunnen de centrale op de Afsluitdijk gebruiken als onderzoeksfaciliteit om de efficiëntie te verbeteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.