nieuws

Kaalslag dreigt in de regionale journalistiek en cultuur!

Marcel Oude Wesselink tijdens nieuwjaarsbijeenkomst RTV Oost
Marcel Oude Wesselink tijdens nieuwjaarsbijeenkomst RTV Oost
Het is in het oosten van het land niet gebruikelijk jezelf op de borst te slaan. Maar wordt het niet eens een keer tijd? Tijd om te roepen hoe mooi Overijssel is, hoe innovatief ons bedrijfsleven, hoe sterk de arbeidsmoraal, hoe rijk het aanbod aan kunst en cultuur, hoe geweldig het is hier te wonen en werken.
Laat ik dan maar beginnen. Overijssel heeft met RTV Oost een pracht van een mediabedrijf. Een bedrijf bovendien, dat het afgelopen jaar fors in de kosten heeft gesneden en desondanks flink meer klanten heeft getrokken. U kijkt en luistert massaal naar wat we maken. En volgens recent onderzoek waardeert u ons met een ruime 7.

Er valt veel te verliezen

Iedereen tevreden zou je zeggen... Nee dus! De politiek is zich ermee gaan bemoeien. Om te bezuinigen. Dat valt te billijken en daar werken we dus ook aan mee. Maar, ook om landelijke en regionale omroep samen te voegen. We praten daar nu al over sinds het eerste kabinet Rutte, maar het is mij nog steeds volstrekt onduidelijk wat we zouden winnen met zo'n samenvoeging. Dat er veel valt te verliezen staat voor mij als een paal boven water.
De afgelopen 25 jaar zijn er in alle provincies mooie mediabedrijven ontwikkeld. Bedrijven die innovatie in de audiovisuele media hebben gestimuleerd, nieuwe manieren van werken hebben geïntroduceerd. Bedrijven die met weinig, veel doen. Bedrijven die zijn geworteld in het gebied waarvoor ze werken. Bedrijven die nieuws, sport, evenementen brengen met de nestgeur van de regio. Vrij beschikbaar op internet, radio en tv. Altijd en overal, om maar eens een NOS-slogan te lenen.

Het is er gewoon

Het lijkt zo vanzelfsprekend. En waar iets vanzelfsprekend wordt, verdwijnt de bewustwording. In dit geval de bewustwording van wat regionale omroep brengt voor de samenleving. Het is er immers gewoon. De radio, de tv, de internetdiensten waarvan u in Overijssel in 2013 maar liefst 77 miljoen keer gebruik van maakte. Wie zich nog wil laten overtuigen, kijkt nog maar eens:

Geen visie

Maar pas op! Dit alles is allerminst vanzelfsprekend nu de politiek en de NPO zich ermee zijn gaan bemoeien. Ik heb het afgelopen jaar goed geluisterd naar de ideeën die er in Hilversum zijn over regionale omroep. En daar worden u en ik niet vrolijk van! Centralisatie is tot dogma verheven. Er wordt niet vanuit de inhoud gedacht. Er is geen visie op regionale omroep en de landelijke organisatie is gewoonweg te log om het maatwerk te leveren dat de regio nodig heeft.
Er dreigt kortom een kaalslag in de regionale journalistiek en regionale cultuur. De bal ligt bij de politiek. Waar de wijzen spreekwoordelijk uit het oosten heten te komen, is het nu maar te hopen dat er ook nog wat politieke wijsheid schuilt aan de andere kant van de IJssel. Het zal dit voorjaar moeten blijken...
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.