nieuws

Busschauffeurs presenteren alternatief voor bezuinigingen openbaar vervoer

Buschauffeurs uit Salland hebben vandaag op het provinciehuis in Zwolle een alternatief plan gepresenteerd voor de bezuinigingen in het openbaar vervoer. Op het openbaar vervoer in West-Overijssel moet minstens 8 miljoen euro per jaar bezuinigd worden en dat lijkt alleen mogelijk door buslijnen te schrappen.
De buschauffeurs zouden dat een hele slechte zaak vinden, omdat je daarmee het openbaar vervoer onaantrekkelijk maakt en je mogelijk nog minder mensen in de bus krijgt. Het alternatieve plan laat dan ook alle buslijnen in stand en er wordt bezuinigd door bussen minder vaak te laten rijden, of door slimmere routes te volgen.

Deskundigen aan het woord

Naast buschauffeurs, waren er vandaag ook vertegenwoordigers van reizigers en deskundigen op het gebied van openbaar vervoer op het provinciehuis. Ze waren uitgenodigd om hun mening te geven over de aangekondigde bezuinigingen. Morgen komen ook nog de vervoerders en vertegenwoordigers van gemeenten aan het woord. In februari volgt het politieke debat en moet er een besluit genomen worden.
De bezuinigingen zijn nodig omdat het Rijk fors minder geld uitkeert aan de provincies om het openbaar vervoer te bekostigen. Ook dalen de opbrengsten en stijgen de kosten. Deskundigen waren het vandaag niet eens over de juist oplossingsrichting. Zo vindt directeur Jan Selm van het OV bureau Groningen/Drenthe dat je de tarieven best zou kunnen verhogen. Anderen vinden juist dat je het OV zo aantrekkelijk moet houden om meer reizigers en inkomsten te krijgen en je beter de tarieven gelijk kunt houden.

Scholierenvervoer

Iedereen lijkt het er wel over eens dat er wat gedaan moet worden aan het scholierenvervoer. De meeste scholieren reizen in de spits waardoor vervoerders veel extra materieel moeten aanschaffen. Wanneer scholen de lesuren zouden aanpassen en meer scholieren in de daluren gaan reizen, kan daarmee fors worden bespaard. Ook zou Overijssel langere bussen kunnen inzetten, de snelheid van bussen verhogen en meer geld uittrekken voor promotie van het openbaar vervoer.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.