nieuws

'Wrak Kogge bij Kampen in aquarium onder water'

Het wrak van de Kogge in de IJssel bij Kampen moet onder water blijven. Dat zegt maritiem archeoloog Bouman, die woensdagavond uit de doeken deed hoe het wrak gepresenteerd moet worden. Hij stelt een groot aquarium voor, onder het wateroppervlak.
Voordat de bezoekers het wrak kunnen bekijken, komen ze eerst door een educatief centrum. Vervolgens daal je af, om het schip uit de 15 de eeuw daar onder het IJsseloppervlak te bekijken. Zo laat je het zien waar het hoort, aldus Bouman.
Bezoekers kunnen in zijn idee na het bekijken van het wrak een tochtje maken met de replica, die in Kampen aangemeerd ligt. Een 'kippenvel-experience' zegt de archeoloog. Volgens hem is het een wereldwijd uniek concept dat investeerders gaat trekken. Op die manier moet het project gefinancierd gaan worden, de gemeente Kampen betaalt niet mee.
Volgens wethouder Tabak wordt de onderzoeksfase van nu meegefinancierd, maar verder houdt het op. Onduidelijk is nog wat het geheel gaat kosten. Eind deze maand besluit de politiek of dit plan verder onderzocht gaat worden. De Kogge is vorig jaar gevonden in de IJssel bij de haven van Kampen. Het moet daar weg vanwege werkzaamheden in het kader van Ruimte voor de Rivier, een project van de provincie en de waterschappen waardoor de IJssel meer water kan afvoeren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.