nieuws

Ambulancepost Vollenhove dicht, vragen van ChristenUnie Zwartewaterland

Ambulance
Ambulance
De ambulancepost in Vollenhove verdwijnt. Dat blijkt uit een brief van ambulancedienst RAV IJsselland. Voor de ChristenUnie in Zwartewaterland is dat aanleiding voor vragen aan de verantwoordelijk wethouder.
De fractie wil weten wat er met het ambulancevervoer in Zwartewateland gebeurt, nu de ambulancedienst de proef in Vollenhove staakt en de post sluit.
De ambulancepost was een extra post voor een proeftijd van een jaar, naast die in Zwartsluis. Dat had te maken met de sluiting van de spoedeisende verloskundige zorg in het ziekenhuis in Meppel. Vrouwen uit Vollenhove en omgeving zouden niet meer binnen de gestelde 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

Ambulance stond dagen stil

De ambulancedienst heeft de ritten van het afgelopen jaar nauwkeurig bijgehouden en komt tot de conclusie dat de ambulance 0,7 keer per dag heeft gereden en op sommige dagen helemaal niet. Een rit voor acute verloskunde is er helemaal niet geweest, terwijl dat de directe aanleiding was voor de proef.
Doordat ambulances sinds kort harder mogen rijden zijn ze ook eerder in het ziekenhuis en is het gebied voor de grens van 45 minuten groter geworden. Daardoor zijn er nog maar 230 mensen die onder de huidige omstandigheden niet binnen drie kwartier in het ziekenhuis kunnen zijn. Dat vindt de ambulancedienst geen reden een post in Vollenhove open te houden.
Als de proef met een post in Vollenhove maatregel zou worden zou de ambulancepost in Zwartsluis sluiten. ChristenUnie wil weten of de post in Zwartsluis nu wel gewoon openblijft. De vragen worden morgenavond door het college van burgemeester en wethouders beantwoord. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.