nieuws

Diagnose van MKZ in Kamperveen was terecht

Isoleren bedrijven noodzakelijk na diagnose MKZ
Isoleren bedrijven noodzakelijk na diagnose MKZ
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken twijfelt niet aan de diagnose dat er in 2001 mond- en klauwzeer (MKZ) heerste op agrarische bedrijven in Kamperveen. Op basis van die diagnose zijn destijds 280.000 dieren geruimd.
In een debat over dierziekten en antibiotica in de Tweede Kamer stelde Roelof Bisschop van de SGP dat één positieve uitslag reden zou zijn geweest voor het ruimen van tienduizenden dieren, terwijl negatieve testen niet meegenomen zouden zijn.

"47 van de 48 dieren hadden antistoffen"

Volgens Dijksma is er geen twijfel aan de juistheid van de diagnoses, omdat er sprake was van 47 dieren uit 48 testen die antistoffen hadden: "Het ging dus echt wel om meer dan één positieve uitslag." Volgens de staatssecretaris zijn er wel lessen getrokken uit de gang van zaken rond de uitbraak van MKZ in 2001. Zo zijn er flinke aanpassingen van de draaiboeken bij een uitbraak.
CDA-kamerlid Jaco Geurts stelt dat bij een volgende uitbraak van besmettelijke dierziekten gedacht kan worden aan vaccinatie in plaats van ruimen.  Dijksma wil zich in dat geval in EU-verband sterk maken voor het wegnemen van handelsbelemmeringen voor producten van dieren die zijn gevaccineerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.