nieuws

Opnieuw ontruiming bij Gieterij, ROC baalt van valse meldingen

Weer ontruiming vandaag bij De Gieterij in Hengelo
Weer ontruiming vandaag bij De Gieterij in Hengelo
Voor de tweede keer in drie dagen tijd moesten alle leerlingen en medewerkers van het ROC van Twente in de Gieterij in Hengelo vandaag noodgedwongen naar buiten, na een valse melding van een zogenoemde handmelder. Bij het ROC van Twente balen ze ervan.
In december was het ook al twee keer raak en ook in juni vorig jaar. Locatiemanager Marcel van Vliet: "Het waren in alle gevallen meldingen van zogenoemde 'handmelders'. Rode alarmknoppen onder een glaasje die overal in het gebouw hangen voor als er brand is die niet opgemerkt wordt door het alarmsysteem."

Valse melding kan tot gevangenisstraf leiden

Of er opzet in het spel was, kan Van Vliet niet zeggen, maar hij houdt er wel rekening mee: "In dit geval hebben twee jongens zich bij mij gemeld, met een rood hoofd. Ze waren hevig aan het stoeien en hadden niet door dat ze op de alarmknop drukten, maar ja, dat stoeien was wel met opzet."
Als het ROC van Twente iemand betrapt die met opzet op de alarmknop drukt, wordt er aangifte gedaan. En dan zijn de gevolgen niet mis: "Volgens mij beseft niet iedereen zich dat je dan een misdrijf begaat, géén overtreding. Met andere woorden, je kunt in de gevangenis belanden. En daarbij is het einde opleiding. Je bent zeg maar, aan de beurt." 

Baby'tjes in de vrieskou en toetsen moeten over

Volgens Van Vliet is het ontruimen niet geheel zonder risico: "Het gaat wel om vijf- tot zesduizend man die naar buiten moeten. En dan is er ook nog een kinderdagverblijf, je moet dus met die baby'tjes de vrieskou in. En dan hebben we het helemaal nog niet over alle studenten die een toets aan het doen zijn. Die toets moet over én de leraar moet een nieuwe toets maken."
Er zit één lichtpuntje aan het hele verhaal, de ontruiming gaat inmiddels vlekkeloos. "Daar kregen we vandaag nog complimenten over van de brandweer. Binnen zeven minuten staat iedereen buiten, die routine zit er inmiddels wel in."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.