nieuws

Haaksbergen verwijdert alle bronzen beelden uit de openbare ruimte

De beelden die werden gestolen in Haaksbergen
De beelden die werden gestolen in Haaksbergen
De gemeente Haaksbergen verwijdert alle bronzen beelden uit de openbare ruimte. Dat besluit heeft de gemeente genomen, nadat vannacht drie bronzen beelden zijn gestolen.
Haaksbergen beraadt zich momenteel hoe ze beelden later veilig terug kan laten plaatsen. Daarvoor bestaan verschillende oplossingen.

Mogelijke oplossingen

Er zijn gemeenten die beelden extra verankeren met pinnen van gehard staal of de beelden voorzien van soort track-en-trace systeem, waarmee het mogelijk is om het beeld na diefstal snel op te sporen.
Beelden worden ook bespoten met DNA-spray. Deze spray bevat een onuitwisbare code, die met UV-licht uitgelezen kan worden. Zo kan de politie altijd zien waar het materiaal vandaan komt en wordt de pakkans van dieven vergroot.

Gemeente Barneveld

In de gemeente Barneveld loeit er een sirene als een dief aan hun bronzen beelden komt. Ook gaat er extra verlichting aan en wordt er een sms- en e-mailbericht naar omwonenden en de politie gestuurd. Er zijn ook gemeenten die replica's van de originele beelden plaatsen of de beelden jarenlang in opslag houden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.