nieuws

Mariënheem is 'Kern met Pit' en wint geldprijs voor kunstige tunnel

Leerlingen werken aan Kunst in de Tunnel
Leerlingen werken aan Kunst in de Tunnel
Mariënheem heeft de titel 'Kern met Pit' in de wacht gesleept met het project "Kunst in de Tunnel". De initiatiefnemers hebben daarmee 2500 euro gewonnen. Nog eens negen andere bewonersinitiatieven in Overijssel kregen duizend euro voor hun idee om de leefomgeving te verbeteren.
Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Bewonersgroepen worden uitgedaagd om te komen met een idee waarmee hun buurt binnen een jaar tijd opgeknapt kan worden.
De beste ideeën worden door een jury geselecteerd en mogen meedoen aan de wedstrijd. Eenmaal binnen, worden de groepen ondersteund met tips. Wie het project binnen een jaar weet uit te voeren, ontvangt duizend euro. Op de laatste dag wordt ook nog een trofee uitgereikt aan het beste idee, die bewonersgroep ontvangt nog eens 1500 euro extra.

Kunst in de Tunnel

Mariënheem kwam met het idee om de tunnel in het dorp op te knappen omdat dat sinds 1994 al niet meer was gebeurd. De tunnel loopt onder rijksweg N35 door, een drukke doorgaande weg die het dorp doorkruist. Om de donkere, onvriendelijke tunnel op te knappen hebben de bewoners er een kunstproject van gemaakt.
Onder de grond is nu een soort schip gecreëerd. Aan de wanden zijn patrijspoorten gemaakt met daarin schilderingen over Egypte. Daardoor is het alsof je in een schip staat dat voor anker ligt bij Egypte. De schilderingen zijn gemaakt door de kinderen van groep 5 t/m 8 van de Antoniusschool, samen met Schildersclub Mariënheem.

Nieuwe projecten in 2014

Het komende jaar kunnen opnieuw bewonersgroepen meedoen met 'Kern met Pit'. De nieuwe deelnemers zijn vanmiddag geselecteerd door een jury. In totaal gaan twaalf projecten van start in Dalfsen, Albergen, Wilsum, Bornerbroek, Rossum, Gramsbergen, Stad Delden, Ambt Delden, Zwolle, Willemsoord, Wesepe en Slagharen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.