nieuws

OM eist cel en werkstraf voor fraude door thuiszorgbureau

Voor de rechtbank in Almelo is een celstraf van een half jaar geëist tegen een van de eigenaressen van Thuiszorgbureau Aleyna uit Enschede. Tegen de andere eigenaresse werd een werkstraf van 240 uur geëist. De twee zouden op grote schaal gefraudeerd hebben met persoonsgebonden budgetten. Daarbij werden zowel cliënten als de verstrekkers van de budgetten benadeeld.
Zorgbureau Aleyna werd in 2008 opgericht en ging in 2009 failliet. Nog geen maand na het faillissement kwamen er niet alleen aangiften binnen van klanten van het bureau, ook de curator deed aangifte van faillissementsfraude. De totale schade zou ongeveer €100.000 zijn.

Klanten kregen niet de zorg waarvoor was betaald

Volgens de officier van justitie wierf het zorgbureau onder mensen van Turkse afkomst. Velen van hen waren de Nederlandse taal niet machtig of waren zelfs analfabeet. Zij sloten een zorgcontract af met Aleyna en maakten hun complete PGB over aan het bureau over. Volgens de officier van justitie kregen de klanten bij lange na niet het aantal uren zorg waar ze voor betaalden, maar kregen ze ook goedkope thuishulp terwijl ze in veel gevallen betaalden voor dure persoonlijke zorg. Sommige klanten zouden helemaal geen zorg gekregen hebben.
De administratie van het thuiszorgbureau was een puinhoop, vertelde de officier van justitie in de rechtszaal. Gewerkte uren werden niet ingevuld en verder ontbrak veel belangrijke informatie. Uiteindelijk werd het grootste gedeelte van het geld dat binnenkwam besteed aan privé-uitgaven. Zo zouden er onder andere vier leasewagens hebben rondgereden, waarvan er twee werden bestuurd door familieleden die niets met het bedrijf te maken hadden. Ook zouden er grote bedragen contant zijn opgenomen.
Beide eigenaressen, een vrouw en haar schoondochter, zeggen dat ze hun uiterste best deden voor de klanten. De administratie was in handen van een boekhouder stellen de twee. De vrouwen wijzen naar elkaar als het gaat om ingevulde formulieren. Hun relatie is door de zaak beschadigd vertelden ze de rechtbank.

'Schoonmoeder kwade genius'

De officier van justitie ziet de schoonmoeder als kwade genius. De vrouw werkte eerder voor thuiszorgbureau Balanszorg, een bureau dat zich ook voor de rechter heeft moeten verantwoorden wegens fraude met PGB-budgetten. Daarnaast werd de vrouw in het verleden al eerder veroordeeld voor sociale fraude. Haar schoondochter kan zich, volgens de officier van justitie, niet achter haar rug verstoppen. De vrouw had moeten weten dat zo ook verantwoordelijk was voor de gang van zaken binnen het bedrijf.
De vrouwen zeggen dat het uiteindelijk met het bedrijf mis ging omdat klanten die overstapten wel zorg ontvingen terwijl ze er niet voor betaalden. Daarnaast waren de personeelskosten erg hoog. Uiteindelijk konden ze niet anders dan failliet gaan.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.