nieuws

Deventer sportclubs scoren met energiebesparing

Stroomslurpende verlichting, hard stromende douches en een lekker verwarmd clubhuis. Veel Overijsselse sportclubs verslinden onnodig energie. In Deventer is daar verandering in gekomen.
Samen met Sportbedrijf Deventer zijn bij 15 verenigingen energiescans uitgevoerd en besparende maatregelen genomen. Zo kan gedacht worden aan het inzetten van zonnepanelen en LED-verlichting. Maar er zijn ook maatregelen te  noemen die minder investeringsgeld kosten, zoals tijdschakelaars op de verwarming en verlichting.
Eén van de clubs waar flink op energie wordt bespaard, is hockeyvereniging DHV. Door verschillende maatregelen te nemen, bespaart de club zo'n 2000 euro per jaar. Zo draait de verwarming tijdens deze winterstop op een laag pitje, zijn er zonnepanelen aangeschaft en gaan ze de douches minder hard laten stromen.
Volgens Sportbedrijf Deventer is de stad inmiddels vraagbaak geworden voor verschillende gemeentes in de rest van het land. 'Wij hebben het samen gedaan, daar zijn ze elders nog niet opgekomen', aldus Joost ten Bulte van Sportbedrijf Deventer. Binnenkort wordt er ook gestart met gescheiden afvalinzameling. Goed voor het milieu, maar ook de portemonnee. Zo krijgen clubs bijvoorbeeld geld voor hun oude frituurvet, want daar kan nieuwe energie mee worden opgewekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.