nieuws

Eis: vijf jaar cel na terroriseren psychiatrisch patiënt in Enschede

Eis van vijf jaar voor terroriseren huurbaas
Eis van vijf jaar voor terroriseren huurbaas
Voor de rechtbank in Almelo is vijf jaar cel geëist tegen een man uit Enschede voor het terroriseren van een psychiatrisch patiënt.
De man zou de patiënt afgelopen zomer een maand lang met ernstig geweld bedreigd en bestolen hebben. Ook zou hij hem hebben gekneveld om hem te dwingen zijn kluis te openen. De verdachte huurde een kamer in het huis van het slachtoffer.

Wildschaar om vingers af te knippen

De zaak kwam aan het rollen nadat de huisarts van het slachtoffer en geestelijke gezondheidsinstelling Mediant de politie inschakelden. Het slachtoffer was doodsbang op de praktijk van de huisarts gekomen, waar hij vertelde dat hij al weken werd bedreigd en bestolen. Zo zou het slachtoffer zijn bedreigd met onder andere een wildschaar waarmee zijn vingers afgeknipt zouden worden.
De schade is groot; de huisgenoot zou samen met een vriend onder andere een zilveren bestekset van 5000 euro en een serie postzegelalbums met een waarde van meer dan 10.000 euro hebben gestolen.

Tijdens opname in TPZ huis leeggehaald

Volgens de officier van justitie bleef het niet bij bedreiging alleen. Toen het slachtoffer enkele dagen was opgenomen in het Twents Psychiatrisch Ziekenhuis werd bijna zijn hele huis leeggehaald. Niet alleen zou alle keukenapparatuur zijn weggehaald, ook verdween koperwerk en antiek.
Volgens de medeverdachte is alles voor een oud-ijzerprijs verkocht aan een metaalhandelaar. Winst zouden de twee daar niet op gemaakt hebben, de metaalhandelaar betaalde de twee 76 euro terwijl de huur van de bus, waarin de twee de spullen vervoerd zouden hebben, bijna net zoveel was.
De verdachte ontkent dat hij de psychiatrisch patiënt bedreigde en bestal. Volgens de man werd het slachtoffer bedreigd door een onbekend gebleven man. Die zou een keer met een pistool in zijn handen voor de deur gestaan hebben. De verdachte zegt dat hij het slachtoffer zelfs een aantal keren heeft weten te redden.

In de war na moord op vader

Tegen de tweede verdachte is een celstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist. Hij heeft de afpersing en diefstallen volledig bekend en zegt dat de huurder druk op hem uitoefende op om mee te werken met de diefstallen. Die druk kon hij niet weerstaan.
De man zegt dat hij in de war was na een serie tegenslagen in zijn leven: een ernstig bedrijfsongeluk, de zelfmoord van zijn vriendin en de moord op zijn vader, de schoonmaker die 2007 om het leven werd gebracht in de Openbare Basisschool Het Stadsveld in Enschede.

'Misbruik van weerloos slachtoffer'

De officier van justitie rekent de man aan dat hij heeft meegewerkt aan het terroriseren van een kwetsbare persoon. Daar heeft de zoon van de vermoorde schoonmaker zich nooit aan onttrokken, aldus de officier van justitie. De man zou de hoofdverdachte steeds weer hebben opgezocht.
De officier van justitie verweet beide mannen dat ze in ernstige mate bewust misbruik hadden gemaakt van een makkelijk en weerloos slachtoffer. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.