nieuws

Duitse minister: Overijsselse boeren strooien teveel mest uit in Duitsland

Duitsers willen minder Nederlandse mest
Duitsers willen minder Nederlandse mest
Overijsselse boeren strooien te veel mest uit in de aangrenzende Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen. Dat geldt ook voor boeren in Gelderland en Limburg. De regering van de Duitse deelstaat wil daar een eind aan maken.
Dat heeft de minister van Landbouw Remmel, volgens de regionale zender WDR, vrijdag gezegd op de Grüne Woche in Berlijn. Volgens Remmels ministerie stortten Nederlandse boeren in 2012 1,4 miljoen ton mest uit in zijn deelstaat. In grensgebieden zijn de uitwerpselen van Nederlandse dieren goed voor 30 tot 40 procent van alle mest die op het land wordt uitgestrooid. Remmel wil de meststoffenwet aanpassen om de belasting van het milieu door nitraten te verminderen.
Volgens de Nederlandse mestwet kunnen veehouders met voldoende grond de mest van hun vee over hun eigen land uitrijden, maar voor veehouders met te weinig grond gelden andere regels. Die moeten een percentage van het mestoverschot verplicht verwerken of het exporteren. Als de afzet in het Duitse grensgebied kleiner wordt, blijven de Overijsselse boeren zitten met een overschot dat ze voor veel geld en met veel administratie moeten verwerken of riskeren ze een boete.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.