nieuws

Doorgaan schaatstocht Weissensee4Kids hangt aan een zijden draadje

Water op de Weissensee
Water op de Weissensee
Vanuit Oostenrijk bereiken ons verontrustende berichten. Via de mail lijkt de organisatie van Weissensee4kids de deelnemers voor te bereiden op een grote deceptie. "Over een week hopen we alle deelnemers te hebben gefeliciteerd met hun prestatie op de Weissensee en hopen we een prachtige schaatsdag te mogen afsluiten. Daar gaan we vanuit!", mailen ze.
Vooral dat laatste zinnetje wekt enige ongerustheid. En een paar regels verder wordt dat voorgevoel bewaarheid: "Op dit moment is de baan dicht (ter voorkoming van een slechte ijsvloer) en is de 1e toertocht voor komende dinsdag afgelast. Het regent momenteel en dat maakt dat de toplaag van het ijs zacht en nat is." Oei!!!

Op losse schroeven

Als dat maar goed gaat. Gelukkig schaatsen wij niet op dinsdag, maar op vrijdag. Maar toch. Wat zo vanzelfsprekend leek, staat nu op losse schroeven. Daar worden wij schaatsers die uren en uren getraind, gezweet en gezwoegd hebben, zenuwachtig van. En op Twitter en Facebook is te zien hoe hard er gezocht wordt naar lichtpuntjes.
Het kan toch niet waar zijn dat onze tocht van volgende week vrijdag niet doorgaat? Dat al de energie die in de voorbereiding is gestoken, zal verdampen en opgaan in de natte nevel die boven de Weissensee hangt. Want je traint toch om uiteindelijk over het ijs van dit bergmeer te schaatsen. Niet om teleurgesteld uit te kijken over een dooiende ijsvlakte.

Schietgebedje

Zelden heb ik me zo afhankelijk van het weer gevoeld. Op zoek naar iedere strohalm, van een opstomend Scandinavisch hogedrukgebied tot een vorst voorspellende Italiaanse weervrouw, betrap ik me op het uitspreken van een heel kort schietgebedje. "Nou moet je het niet gekker maken, Jan", spreek ik mezelf toe. Ik geloof dat het zo niet werkt.
Maar het is wel verleidelijk. En ik begrijp ook hoe mensen er vroeger toe kwamen om de ijsgod Thialfi aan te roepen. Omdat ze er in geloofden dat deze kille koning met z'n ijskoude adem zo hard blies dat water in ijs veranderde. In mijn fantasie zie ik het gebeuren. Bolle opgeblazen wangen die een noordelijke wind over de Weissensee doen waaien. En langzaam maar zeker vormt zich een spiegelgladde ijsvloer. En bij de grote organisatietent staat een lachende ijsmeester Norbert Jank met zijn duimen omhoog.

Ruimte voor optimisme

De mail van de organisatie van Weissensee4kids brengt me terug in de realiteit: "We hebben inmiddels contact gehad met de AEW en zij melden dat actuele weerberichten ruimte geven voor optimisme". Thialf verdient al onze steun!!!
Door: Jan Jutstra
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.