nieuws

Nederlands Symfonieorkest uit Enschede mag naam voorlopig blijven gebruiken

Nederlands Symfonieorkest, het voormalige Orkest van het Oosten
Nederlands Symfonieorkest, het voormalige Orkest van het Oosten
Het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede mag voorlopig zijn naam blijven gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een kort geding. De rechtbank heeft de zaak geschorst in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure.
Tot die tijd mag NedSym (het voormalige Orkest van het Oosten) brochures blijven verspreiden met daarop de naam van het orkest. Ook in de communicatie met theaters en in programmaboekjes mag het orkest de naam gebruiken. Het is te duur om de naam te wijzigen terwijl dat straks misschien helemaal niet nodig is, aldus de rechtbank. Het symfonieorkest eiste vorige week woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam dat het de naam mag blijven gebruiken tot de uitkomst bekend is van een begonnen bodemprocedure, die veel tijd in beslag neemt. Het Nederlands Philharmonisch (NedPho) orkest wil dat NedSym zijn naam verandert, omdat er verwarring over de twee orkesten zou ontstaan.

Gerechtshof: Namen lijken teveel op elkaar

De spoedprocedure werd opgestart omdat het gerechtshof in Amsterdam op 26 juni bepaalde dat het NedSym zijn naam moet veranderen. Het NedPho had de zaak aangespannen, omdat de twee namen te veel op elkaar zouden lijken.
Het NedSym wil echter blijven vasthouden aan de naam, die het voormalige Orkest van het Oosten sinds 2011 gebruikt. Het orkest koos voor die nieuwe naam omdat het zich in het buitenland al jarenlang als het Netherlands Symphony Orchestra presenteerde. Volgens een woordvoerder heeft het ook niet tot verwarring geleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.