nieuws

Zorgbureau Aleyna uit Enschede voor de rechter vanwege fraude

De rechtbank in Almelo buigt zich vandaag over fraude in de thuiszorg door zorgbureau Aleyna in Enschede.
De eigenaressen, een vrouw en haar schoonmoeder, zouden in 2008 en 2009 voor een ton hebben gefraudeerd met persoonsgebonden zorgbudgetten. Ze declareerden veel meer zorguren bij hun veelal allochtone cliënten dan er werden verleend, of verleenden in sommige gevallen zelfs helemaal geen zorg. Niet alleen cliënten werden de dupe, maar ook zorgverzekeraar Menzis en de gemeente Enschede.

Vierde zorgbureau

Beide vrouwen gaven voor de rechtbank weinig blijk van boekhoudkundig inzicht en schoven elkaar de zwarte piet toe. Het ging vooral om wie nu de handtekening onder de verschillende declaraties had gezet. Het is het vierde zorgbureau dat zich voor de rechter in Almelo moet verantwoorden voor fraude met de zogenoemde pgb-budgetten.
Uit die rechtszaken blijkt dat het enkele jaren geleden erg makkelijk was om een zorgbureau op te zetten. In veel gevallen ging het om gedupeerde allochtonen; zij waren minder goed op de hoogte van de regels en spraken minder goed Nederlands. Dat is inmiddels veranderd.

Vanmiddag strafeis

De zaak kwam eerder voor de rechter maar werd uitgesteld, omdat nog getuigen gehoord moesten worden. De officier van justitie komt vanmiddag met de strafeis, waarna de rechtbank over twee weken uitspraak doet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.