nieuws

Celstraffen voor mensenhandel Roemeense vrouwen in Twente

Celstraffen voor mensenhandel in Twente
Celstraffen voor mensenhandel in Twente
In een grote mensenhandelszaak in Twente zijn gevangenisstraffen van één tot vijf jaar opgelegd. Drie mannen en één vrouw zouden Roemeense vrouwen gedwongen hebben om in Twente in de prostitutie te werken. Naast de opgelegde gevangenisstraf moeten de vier ook schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 40.000 euro.
Volgens de rechtbank heeft het viertal misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van hun slachtoffers en was er sprake van ernstige uitbuiting. De Roemeense vrouwen werkten als prostituee en moesten het grootste deel van het verdiende geld afstaan. Daarnaast werden ze geslagen en bedreigd. Ook werden ze seksueel misbruikt door twee van de vier veroordeelden.
Een van de slachtoffers was zwakbegaafd, een andere minderjarige. De uitbuiting van de minderjarige stopte na één keer seksueel contact. De politie kreeg een tip dat het minderjarige meisje werd vastgehouden in een vakantiewoning. Het leidde tot de aanhouding van de vier verdachten, in juni 2012.

Vijf jaar cel voor 'leider'

Hoofdverdachte is een 45-jarige man uit Vroomshoop. Hij heeft vijf jaar cel opgelegd gekregen. Volgens de rechtbank bepaalde deze man wat er moest gebeuren en gaf hij opdrachten aan de medeverdachten. De man vertoonde volgens de rechter geen enkel inzicht in het kwalijke en strafbare van zijn handen. Integendeel, hij vond dat hij de vrouwen op vriendelijke wijze hielp bij het opbouwen van een beter bestaan.

Vier jaar cel voor medeverdachte uit Den Ham

Een 50-jarige medeverdachte uit Den Ham krijgt een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij was verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, was bijna continue bij de slachtoffers, verzorgde het vervoer van de vrouwen en regelde de betalingen van klachten. Omdat de man een verstandelijke beperking heeft, is de straf daarop aangepast. De man was al enige tijd op vrije voeten en moet nu direct terug de cel in.

Roemeense verdachten

De andere twee verdachten zijn een 29-jarige vrouw en 29-jarige man uit Roemenië. Ze waren bekenden van de slachtoffers, de man wordt aangerekend dat hij zijn minderjarige vriendin naar Nederland liet brengen. Daarvoor heeft hij één jaar cel gekregen. De Roemeense vrouw heeft vier jaar cel opgelegd gekregen. Zij leverde een grote bijdragen in de werving van de slachtoffers. Zij overtuigde hen om in Nederland te komen werken en haalde ze soms op uit Roemenië. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.