nieuws

SGP en CU Gelderland: Vitens moet zich niet met politiek Israël bemoeien

Vitens Zwolle
Vitens Zwolle
Drinkwaterbedrijf Vitens moet zich niet met politiek in Israël bemoeien. Vitens moet schoon en voldoende drinkwater leveren aan zijn klanten en niet meer dan dat. Het past een drinkwaterbedrijf niet om bedrijven te boycotten uit politieke overwegingen. Dat vinden de Gelderse fracties van SGP en ChristenUnie (CU) in een reactie op het beëindigen van de samenwerking tussen Vitens en het Israëlische waterbedrijf Mekorot.
Vitens zegde onlangs de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf op vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid. Gelderland is de belangrijkste aandeelhouder van Vitens. SGP en CU in Gederland willen woensdag een besluit van Provinciale Staten om Vitens terug te fluiten. Volgens beide fracties zou Vitens wel met Palestijnse bedrijven willen samenwerken en daardoor heeft het bedrijf zich gemengd in een politiek conflict. 

Zeer beperkt toegang

Vitens wijst op een VN-rapport over mensenrechtenschendingen door Mekorot. Volgens mensenrechtenorganisaties pompt het bedrijf drinkwater op uit bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen, hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater. Het bedrijf stelt niet pro-Palestijns of pro-Israëlisch te zijn en zou in een ander land precies zo hebben gehandeld.
De samenwerking met Mekorot kwam in de publiciteit toen onder meer GroenLinks Overijssel er vragen over stelde. Door de samenwerking tussen Vitens en Mekorot in Israël mengt een Nederlands publiek bedrijf zich volgens GroenLinks Overijssel in een conflict.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.