nieuws

Uitbreiding vuurwerkopslag Enschede definitief van de baan

Pen mag zijn opslag definitief niet uitbreiden
Pen mag zijn opslag definitief niet uitbreiden
Er gaat definitief een streep door de omstreden uitbreiding van vuurwerkopslag Dream Fireworks in Enschede afgewezen. De gemeente had al gezegd er niet mee in te stemmen omdat uitbreiding onveilig zou zijn, maar moest nog wel de wettelijke procedure volgen.
Daar hoort bij dat de vergunning en het besluit daarop een aantal weken ter inzage liggen zodat mensen er hun mening over kunnen geven. 121 mensen en bedrijven hebben dat gedaan, van wie 119 die tegen de opslag waren en twee -de eigenaar en een toeleverancier- die pleitten voor de uitbreiding.
Dream Fireworks aan de Lenteweg vroeg een vergunning aan voor de uitbreiding van de opslag van consumentenvuurwerk van 50 naar 370 ton. Dat maakte met name in Enschede Oost en Glanerbrug veel emoties los, waarna een maatschappelijke discussie ontstond. Die stopte toen burgemeester en wethouders in september besloten de vergunning te weigeren. 
Voor de gemeente telt zwaar dat de brandweer negatief is over de uitbreiding, onder meer omdat een groede vluchtroute onmogelijk is. Daarnaast past de uitbreiding niet in het bestemmingsplan. 

In één keer alles geregeld

De gemeente Enschede werkt nu aan een plan waarin is vastgelegd waar in Enschede nog vuurwerk opgeslagen mag worden en hoeveel ton maximaal. daarmee wordt voorkomen dat er al dan niet tevergeefs aanvragen worden gedaan, er weer felle discussies ontstaan en emoties gaan overheersen.
Het gaat om een zogenoemde parapluconstructie, waarmee in een keer de bestaande bestemmingsplannen voor vuurwerkopslag worden bijgewerkt. Normaal gebeurt dat eens in de tien jaar per locatie. Zo lang wil Enschede niet wachten. Het parapluplan is vermoedelijk in april klaar waarna de inspraakrondes beginnen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.