nieuws

Vraagtekens bij dodelijke steekpartij Zwolle

Steekpartij Sumatrastraat
Steekpartij Sumatrastraat
Stak een 35-jarige man uit Zwolle vorig jaar juni bewust een man uit die plaats neer waardoor deze overleed, of probeerde het slachtoffer de Zwollenaar met een mes te steken maar raakte hij in een worsteling zelf dodelijk gewond door zijn eigen mes? Op die vraag probeert de Zwolse rechtbank dezer dagen een antwoord te vinden en dat is geen gemakkelijke opgave. Dat bleek vandaag tijdens de eerste zittingsdag.
Duidelijk is dat er vorig jaar in de Zwolse Sumatrastraat een man drie dodelijke steekwonden heeft opgelopen. Hoe dat is gebeurd, dat is een groot vraagteken. Het slachtoffer en de verdachte hadden een soort van familieband. De verdachte had eerder een relatie met een vrouw, het slachtoffer een relatie met de zus van de vrouw. De relatie die de verdachte had was verbroken, ook de relatie die het slachtoffer met de zus van zijn ex had, zou zijn verbroken. Verdachte en de zus van zijn ex woonden bij elkaar in de buurt.

Alarmsysteem

Toen het slachtoffer vorig jaar in de gevangenis zat, beschuldigde hij beiden dat ze een relatie hadden. De man, die bekend stond als veelpleger, was daar erg boos over. Zo boos, dat de verdachte en zijn ex-schoonzus van de politie al een alarmsysteem hadden gekregen. Dit systeem zou op in juni vorig jaar ook gebruikt zijn, toen het slachtoffer enige uren voor zijn dood in de Sumatrastraat had staan dreigen. Toegesnelde politie kon hem niet vinden.
Later die avond verscheen het latere slachtoffer weer in de straat, net op het moment dat de verdachte, zijn voormalige schoonzus en een vriendin van haar voor het huis op een bankje zaten. De verdachte en zijn voormalige schoonzus zouden de woning binnen zijn gevlucht, waarna het latere slachtoffer de vriendin zou hebben aangevallen.

Dodelijk getroffen

Over wat er vervolgens gebeurde, lopen de verhalen uiteen. De verdachte verklaarde bij de politie dat hij uiteindelijk weer naar buiten is gegaan om de vrouw te ontzetten. Op dat moment zou het slachtoffer hem bij de keel gegrepen hebben. De man zegt dat hij denkt een mes gezien te hebben. Mogelijk is tijdens de vechtpartij er iets gebeurd met het mes, aldus de man. Na de vechtpartij liep het slachtoffer weg en zakte, dodelijk getroffen, in elkaar op straat.
Het verhaal van de verdachte werd bevestigd door de beide vrouwen. De vrouw die als eerste werd aangevallen door het slachtoffer, is nog altijd van mening dat zij door de verdachte is gered, zonder zijn ingrijpen had ze niet meer geleefd vertelde ze. De 35-jarige verdachte zat tot eind augustus in voorarrest. Daarna kwam hij op vrije voeten en betrok hij zijn woning weer.
Afgelopen december meldde zijn voormalige schoonzus zich bij de politie en vertelde dat ze iets ontdekt had dat ze al die tijd onderdrukt en daarom onbewust verzwegen had, namelijk dat ze een groot keukenmes mist uit een lade. De vrouw zegt dat ze denkt dat de verdachte dat mes op 9 juni uit haar keukenla haalde en daarmee mogelijk de dodelijke steken toediende. De vrouw bleef dat vandaag onder ede herhalen. Ze zegt dat ze niet heeft gezien dat de man ermee stak, maar wel zag dat de man met het mes in zijn rechterhand stond terwijl er bloedvlekken zichtbaar werden bij het slachtoffer.

Liefdesverklaring

De vrouw ontkent dat ze met verhaal naar de politie stapte omdat ze ondertussen een liefdesverklaring had ontvangen van de verdachte, maar bleef op zitting herhalen dat ze niet langer kon leven met de gedachte dat hij het mes had meegenomen. De vrouw die door het slachtoffer als eerste was aangevallen werd ook onder ede gehoord. Zij verklaarde dat ze niet begrijpt waar de vrouw haar verhaal vandaan haalt. Volgens de vrouw hebben beiden meerdere keren in de keuken gezocht of er messen weg waren, maar wist haar vriendin niet eens welke messen ze in huis had. Ze vindt de verklaring van haar vriendin dan ook erg vreemd.
Het mes is nooit gevonden. Na het steekincident ging de verdachte naar zijn vader. Bij de Criminele Inlichtingendienst kwam anonieme informatie binnen dat de vader het mes kwijt gemaakt had, maar daar is verder weinig over bekend. Op de zitting besloot de verdachte dat hij zich beriep op zijn zwijgrecht. De man zegt dat hij kapot is van de zaak en het allemaal niet meer aan kan.
De Zwolse rechtbank was voor de gelegenheid zwaar beveiligd. In en rond het gebouw zorgden politiemensen dat de nabestaanden van het slachtoffer en de verdachte met zijn familie elkaar niet tegen konden komen. De verdachte en zijn advocaat kwamen voor de gelegenheid zelfs via een zijdeur de rechtszaal binnen. Volgende week dinsdag gaat de zaak verder. Dan maakt de officier van justitie bekend wat ze vindt van de zaak en komt met een strafeis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.