nieuws

Ook zorgen bij CDA Overijssel over rietlandbeheer Weerribben-Wieden

Rietteelt
Rietteelt
De statenfractie van het CDA Overijssel deelt de zorgen van CDA-kamerlid Eddy van Hijum over het mogelijk verdwijnen van het rietlandbeheer in Nationaal Park Weerribben-Wieden. "We hopen dat de verantwoordelijke bewindslieden van Financien en Economische Zaken tot inkeer komen, zodat het unieke karakter van het gebied behouden blijft", zegt woordvoerder Marco van der Vegte.
In de Kop van Overijssel en de Weerribben-Wieden is het rietlandbeheer van groot belang voor behoud van de natuur. Riettelers spelen hierbij een belangrijke rol, aldus het CDA. Door nieuwe belastingmaatregelen van het kabinet gaat de netto vergoeding voor het beheer van het rietland dusdanig omlaag dat er snel een moment lijkt te komen dat er met beheervan rietland niets meer te verdienen valt. Het gevaar dreigt dat de riettelers het voor gezien houden.
Als dat gebeurt dan zal volgens het CDA binnen enkele jaren de verbossing toeslaan en zullen belangrijke natuurwaarden, zoals trilveen en veenmos sterk onder druk komen te staan of zelfs verdwijnen. Naast de gevolgen voor de natuur zullen de miljoenen die de overheid de afgelopen tientallen jaren in dit gebied heeft geïnvesteerd voor niets zijn geweest, stelt de partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.