nieuws

Iets duurder, maar Overijssel blijft goedkope provincie om te wonen

Woonlasten
Woonlasten
Overijssel is ook dit jaar nog steeds een goedkope provincie om te wonen. Weliswaar moet iedereen in de provincie ook dit jaar weer meer betalen aan zijn gemeente, maar met een gemiddelde van 439 euro per inwoner aan lokale (woon)-lasten blijft Overijssel gelden is een relatief goedkope provincie.
Wonen in een Overijsselse gemeente werd daarmee gemiddeld zeven euro duurder dan een jaar eerder, maar nog steeds een stuk goedkoper dan het landelijk gemiddelde van 473 euro per inwoner. Bovendien is in heel Nederland de stijging 'historisch laag', schrijft het CBS, dat hiervoor onder meer alle gemeentelijke begrotingen doorvlooide.
In totaal haalden gemeenten in Nederland zo'n 8,7 miljard euro op via de eigen heffingen. Een klein deel zoals toeristenbelasting, wordt in de regel juist opgehoest door mensen van buiten de gemeente, maar het gros komt voor rekening van de eigen inwoners. Denk dan aan de OZB of de rioolheffing, maar ook aan de legeskosten voor het aanvragen van een paspoort.

Noord-Overijssel het goedkoopst

Binnen de provincie zijn de verschillen niet heel groot. Het goedkoopst woon je in de regio Noord-Overijssel, die ruwweg overeenkomt met de Kop van de provincie plus Zwolle. De woonlasten bedragen daar dit jaar gemiddeld 427 euro per inwoner. De regio is daarmee één van de goedkopere van Nederland. Twente (442 euro) en Zuidwest-Overijssel (454 euro) zijn iets duurder, maar blijven ook onder het landelijk gemiddelde.
Wel is het oppassen geblazen voor wie in het zuidwesten van de provincie woont. De woonlasten gingen hier met ruim 4 procent omhoog, en dat is een van de hardste stijgingen van heel Nederland. En dat was het jaar hiervoor ook al zo. En het jaar daarvoor ook.
Toch zijn de verschillen binnen de provincie nog alleszins beperkt. Ga maar na: wie in het Gelderse rivierengebied woont, betaalt net iets meer dan 350 euro aan zijn gemeente, Haarlemmers betalen gemiddeld meer dan 600 euro aan de gemeente.

Voornaamste woonlasten in Overijssel in 2014 (gemiddeld)

OZB-eigenaren* 164 euro (+5 euro vergeleken met 2013)
Afvalstoffenheffing 100 euro (-1)
Rioolheffing 88 euro (+2)
OZB-gebruikers 39 euro (+1)
Parkeerbelasting 23 euro (-1)
*De gemiddelde bedragen zijn per inwoner. Omdat niet iedereen een eigen huis bezit, ligt dit bedrag per huiseigenaar dus veel hoger.

Gemiddelde woonlasten per provincie per inwoner in 2014

1. Zeeland 527 euro (+15)
1. Noord-Holland 527 euro (+4)
3. Zuid-Holland 518 (+12)
4. Groningen 483 euro (+5)
5. Limburg 479 (+8)
6. Utrecht 441 (+8)
6. Friesland 441 (+12)
8. Overijssel 439 euro (+7)
9. Noord-Brabant 432 euro (+6)
10. Drenthe 431 euro (+7)
11. Gelderland 426 euro (+10)
12. Flevoland 425 euro (+2)
Landelijk gemiddelde: 473 euro (+8)
Bron: CBS. Door: Jody Ummels.
Gekeken is alleen naar die lokale heffingen die (bijna) uitsluitend voor rekening van de eigen inwoners (of bedrijven) komen. Zaken als grafrechten en toeristenbelasting zijn dus niet meegeteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.