nieuws

Pas over maanden duidelijkheid over goederenvervoer spoor

Het blijft spannend voor omwonenden van het spoor in Bathmen, Deventer en Twente. De Tweede Kamer houdt alle opties voor goederenvervoer over het spoor nog open. Het gaat maanden duren voordat er duidelijkheid is.
Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een vergadering in de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat er elke dag 36 extra goederentreinen over spoor tussen Zutphen en Hengelo gaan rijden. Dat zorgt al jaren voor veel onrust. Omwonenden van het spoor zien al die extra goederentreinen niet zitten. Honderd inwoners van Bathmen volgden de Tweede Kamervergadering daarom via een groot scherm in het dorp zelfs op de voet.

Politiek zit in de maag met besluit

De politiek moet op korte termijn een keuze maken uit vier mogelijke routes. Drie opties lopen langs Bathmen. De vierde mogelijke route gaat over de Twentelijn van Zutphen via Goor en Delden naar Hengelo. Staatssecretaris Wilma Mansveld wil nog geen opties schrappen: "Ik kan en wil dat nog niet." Ze wil pas in juni een besluit nemen over het voorkeurstracé.
De politici lijken flink in hun maag te zitten met het besluit. Het CDA pleitte er zelfs voor om de bal eerst weer terug te leggen in de regio. "Maak eerst een deal met de provincies voordat u het aan ons voorlegt." aldus Sander de Rouwe. Andere Kamerleden pleitten voor meer goederenvervoer over water of zelfs een hele nieuwe spoorlijn. Beide opties zijn volgens Mansveld geen optie.

Hele nieuwe spoorlijn kost 2 miljard

De spoorboog bij Bathmen - die in twee van de vier opties voorkomt - lijkt in de Tweede Kamer niet de voorkeur te hebben. Toch durfde bijvoorbeeld de VVD fractie het niet aan om er al een streep doorheen te zetten. Een Noordelijke aftakking van de Betuwelijn en een nieuwe spoorlijn langs de N18 kwamen nog wel ter sprake.
De aanleg van een compleet nieuwe spoorlijn zou volgens staatssecretaris Wilma Mansveld twee miljard euro kosten. Ze voegde er meteen aan toe: "Dat geld is er simpelweg niet." Tweede Kamerlid Duco Hoogland van regeringspartij PvdA vatte het samen: "we zullen een keer door de zure appel heen moeten bijten." Er zijn vier varianten waarvan er drie langs Bathmen gaan.
Bewoners van dat dorp volgden de Tweede Kamervergadering op een groot scherm in het dorp .

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.