nieuws

Provinciale politiek steunt aanleg breedbandinternet op platteland

Glasvezel
Glasvezel
Provinciale Staten hebben woensdagavond ingestemd met het voorstel om snel internet uit te rollen op het Overijsselse platteland. In principe wordt de uitrol zoveel mogelijk aan marktpartijen overgelaten. Mocht het de markt niet lukken om iedereen aan te sluiten vanwege te hoge kosten, dan moet het geregeld worden via een koepelorganisatie die wordt opgericht. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de aanleg, de exploitatie en het beheer van het netwerk.
Eerder werd al 56 miljoen euro beschikbaar gesteld voor breedbandinternet op het platteland. Uitgangspunt is zo weinig mogelijk subsidie te vestrekken en zoveel mogelijk te realiseren via geldleningen. Het debat over het onderwerp liep moeizaam. De oppositiepartijen PVV en PvdA vrezen dat er toch nog teveel subsidie verstrekt gaat worden.

Discussie loopt al 12 jaar

De PvdA kwam daarom met een eigen voorstel waarbij er per aansluiting maximaal 500 euro subsidie wordt verstrekt en dat huishoudens en bedrijven zelf 1000 euro voor eigen rekening nemen. Het voorstel kreeg te weinig steun. De discussie over breedbandinternet loopt al 12 jaar.
Ondernemers gaven vorige week nog aan dat het allemaal veel te lang heeft geduurd. Volgens recreatieondernemersvereniging Recron is snel internet een eerste levensbehoefte geworden en daarom moet iedereen in Overijssel aangesloten worden. Met het vandaag aangenomen voorstel moeten 41.000 aansluitingen van snel internet worden voorzien.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.