nieuws

Recordaantal faillissementen in Overijssel in 2013, meer dan drie per dag

Gesloten na faillissement
Gesloten na faillissement
Vorig jaar is een recordaantal bedrijven, instellingen en mensen in de provincie failliet gegaan. In een jaar tijd werden er in Overijssel 1148 faillissementen uitgesproken, maakte het CBS vandaag bekend. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.
Het laatste negatieve record dateert van slechts een jaar ervoor. In 2012 gingen er voor het eerst in de geschiedenis meer dan duizend bedrijven en mensen failliet. En nu blijkt dat de economische crisis zich ook nog in 2013 heeft verdiept, alle 'lichtpuntjes' die enkele deskundigen meende te zien, ten spijt. Ter vergelijking: het aantal van 1148 faillissementen -meer dan drie per dag!- is twee keer zo hoog als in 2008.

Tweede helft 2013 minder slecht

Wel is het zo dat het in de tweede helft van het jaar beduidend minder slecht ging dan in het begin. In het eerste kwartaal van het jaar was het dal het diepst, met 335 faillissementen in de provincie, daarna ging het elke drie maanden ietsje beter, of ietsje minder slecht zo je wil.
Overijssel is hierin niet uniek. In heel Nederland gingen er dit jaar meer bedrijven dan ooit over de kop.

Oad de bekendste, maar uiteraard niet de enige

Faillissementen van grote en bekende bedrijven, zoals bijvoorbeeld het faillissement van het Holtense Oad Reizen vangen veel aandacht, maar bij de honderden gevallen die onder de radar blijven, doen zich natuurlijk net zulke grote persoonlijke drama's voor.
In bijna de helft van de gevallen verklaart een rechter niet een bedrijf, maar een 'gewone Overijsselaar' failliet. Iemand die persoonlijk ten onder zijn gegaan aan hun schulden. Dat overkwam vorig jaar bijna 500 Overijsselaars, zij raakten allemaal alle zeggenschap over hun eigen inkomen en bezittingen kwijt.
Bron: CBS. Door: Jody Ummels
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.