nieuws

Wehkamp in Zwolle liet producten door dwangarbeiders in DDR maken

Wehkamp in Zwolle
Wehkamp in Zwolle
Postorderbedrijf Wehkamp in Zwolle liet in de jaren '70 en '80 in de DDR producten maken door politieke gevangenen. Dat blijkt uit onderzoek in de Stasi-archieven, meldt EenVandaag.
Niet alleen het toenmalige postorderbedrijf, maar ook andere grote bedrijven zoals HEMA, C&A, Philips en Shell bestelden volgens EenVandaag producten en onderdelen die werden vervaardigd door slachtoffers van het communistische regime. Van veel buitenlandse bedrijven was al bekend dat ze hetzelfde deden, onder meer Ikea, Aldi, Otto en Neckermann. De bestuurders van nu bij Wehkamp.nl betreuren het en zeggen dat het absoluut niet past bij de wijze hoe ze vandaag de dag zaken doen.

"Tijdgeest was toen anders"

Een woordvoerder zegt dat Wehkamp de praktijken veroordeelt, maar dat er ook sprake is geweest van een andere tijdgeest: "Het één en ander moet natuurlijk ook wel in een perspectief geplaatst worden. We praten over feiten die nu aan het licht komen van zaken die 34 jaar geleden hebben gespeeld. De tijdgeest was toen anders."
Verder onderzoek gaat Wehkamp niet doen naar de praktijken van toen: "De administratieve gegevens uit die tijd zijn niet bewaard, dus een onderzoek wordt erg lastig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.