nieuws

Tbs-er uit Haaksbergen mag met onbegeleid verlof

José Burbank uit Eibergen werd in 1987 vermoord
José Burbank uit Eibergen werd in 1987 vermoord
Een tbs-patiënt uit Haaksbergen, die is veroordeeld voor verkrachting van en moord op José Burbank uit Eibergen, mag met onbegeleid verlof. De familie van het vermoorde meisje is daarover door justitie geïnformeerd.
De Haaksbergenaar misbruikte en vermoordde José Burbank in 1987. Hij pikte het meisje op bij een bushalte, terwijl hij met proefverlof was. Hij zat op dat moment in een tbs-kliniek, waartoe hij vanwege meerdere seksdelicten was veroordeeld. Zo had de Haaksbergenaar onder meer in 1981 een 19-jarig meisje uit Saasveld ontvoerd en verkracht.

Lange tijd als 'onbehandelbaar' beschouwd

De 54-jarige Haaksbergenaar heeft inmiddels de helft van zijn leven doorgebracht in een tbs-kliniek. Hij werd lange tijd als 'onbehandelbaar' beschouwd en zat in de longstay-afdeling van Veldzicht in Balkbrug. Omdat deze categorie tbs-ers niet met proefverlof gaat, staat dat synoniem aan levenslang. Intussen is de Haaksbergenaar doorgestroomd naar een reguliere kliniek, waardoor hij alsnog in aanmerking komt voor proefverlof.
In Eibergen werd vorig jaar nog een handtekeningenactie gehouden om te voorkomen dat de Haaksbergenaar met proefverlof zou kunnen. Die had daarvoor toen een verzoek ingediend.

Item in 'Dossier Gelderland' (Omroep Gelderland):

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.