nieuws

Minister wil herhaling van fouten met euthanasiedossiers voorkomen

Kast met medische dossiers in Sibculo
Kast met medische dossiers in Sibculo
Het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) neemt maatregelen om te voorkomen dat opnieuw dossiers onder ogen komen van mensen voor wie ze niet zijn bedoeld. Dat wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid.
Directe aanleiding voor de minister om herhaling van het laten rondslingeren van medische dossiers te voorkomen, is de recente affaire met euthanasiedossiers, die letterlijk op de markt kwamen. Ze zaten in een archiefkast van het CIBG, die door Dienst Domeinen te koop werd aangeboden via een veilinghuis op internet.

Stukken pas een week later opgehaald

Een inwoner van Sibculo kocht een archiefkast en vond daarin drie dozen en vijf ordners. Het waren onder meer kopieën van rapporten van de Toetsingscommissie Euthanasie over onzorgvuldige oordelen en stukken met medische informatie uit 2000-2009. De stukken zijn maandag bij de familie in Sibculo, die het departement van Volksgezondheid had gewaarschuwd, opgehaald en naar het CIBG gebracht.
Niet alleen het CIBG heeft fouten gemaakt, aldus de minister, maar ook haar departement en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die hadden allebei doortastender moeten handelen, nadat ze de melding van de particulier hadden binnengekregen. De stukken hadden veel eerder bij de koper moeten worden opgehaald. De nieuwe eigenaar belde al op 13 januari met het ministerie, maar de dossiers werden pas een week later gehaald.

Fysieke controle bij afvoer inventaris

Schippers heeft onder meer het CIBG aangesproken en opdracht gegeven na te gaan of alle regels en protocollen wel bij iedereen voldoende bekend zijn. Ze benadrukt ook dat er voortaan fysieke controle bij afvoer van inventaris moet plaatshebben. En er moet dus bij een dergelijke melding veel directer en sneller worden gehandeld, schrijft ze.
De kast met de dossiers was overigens niet voor verkoop bedoeld, maar wel met een partij andere kasten meegenomen. Ook de verhuizer en de Dienst Domeinen keken er niet in.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.