nieuws

Duizenden patiënten gedupeerd door enorme ICT-problemen bij Achmea

Zorgkantoor Achmea heeft al weken gigantische problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Dat melden verschillende bronnen aan RTV Oost. Achmea bevestigt de problemen.
Duizenden patiënten die met het persoonsgebonden budget (pgb) hun zorg moeten betalen, wachten inmiddels al weken op geld. Het lukt het zorgkantoor door ICT-problemen maar niet om het over te maken. Achmea zegt dat zo'n vijf tot tien procent van de van Achmea afhankelijke patiënten met een persoonsgebonden budget nog steeds geen geld heeft ontvangen. Het pgb had op 10 januari overgemaakt moeten zijn.

"Mensen kunnen zorg opeens niet meer betalen"

De ICT-storing is volgens Stans Damen van belangenvereniging PerSaldo heel erg vervelend. "Mensen hebben zorg nodig en dat kunnen ze opeens niet meer betalen." De belangenvereniging voor mensen met een pgb heeft al tientallen meldingen van gedupeerden ontvangen. "Over het algemeen hebben mensen met een pgb het al niet zo breed", aldus Damen.
Met het persoonsgebonden budget kunnen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hun verpleging betalen. Achmea doet de uitbetaling van de pgb's voor één derde van alle Nederlanders die afhankelijk zijn van zo'n budget. De ICT-problemen bij Achmea zijn ontstaan toen de systemen van Agis en Achmea in december werden samengevoegd. Dat blijkt nu vanaf het begin tot problemen te hebben geleid.

Achmea probeert schrijnende gevallen te helpen

Woordvoerder Christine Rompa van Achmea zegt dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. De achterstallige betalingen zouden voor maandag alsnog op de rekeningen van patiënten moeten staan. Bij een aantal mensen die in de problemen dreigden te komen, heeft de zorgverzekeraar het geld buiten het systeem om uitbetaald.
"Er is bij een aantal mensen gewoon een bedrag overgemaakt." De controle daarvan komt later, aldus Rompa. Ze noemt de situatie heel erg vervelend. "We hebben extra mensen ingehuurd en werken op dit moment met man en macht om de problemen het hoofd te bieden."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.