nieuws

Actie tegen ambtenarenplan van Eddy van Hijum uit Laag Zuthem

Hijum , Eddy van
Hijum , Eddy van
Ambtenarenbond AbvaKabo FNV demonstreert dinsdag tegen een plan waarmee de positie van veel ambtenaren meer gaat lijken op die van 'gewone werknemers'. CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum uit Laag Zuthem stond aan de wieg van dit plan.
Als de Tweede Kamer dinsdag instemt met het plan, dan verandert de status van de meeste ambtenaren. In het plan krijgen ambtenaren ongeveer dezelfde rechten en plichten als mensen die hun brood in de private sector verdienen. Ambtenarenbond AbvaKabo FNV is tegen en komt dinsdag nog met een demonstratie, een petitie en een eigen debat.

"Bijzondere positie ambtenaren is nodig"

Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV, noemt de nu nog bijzondere rechtspositie voor ambtenaren nodig. "Medewerkers bij de overheid moeten beschermd blijven tegen politieke willekeur." De nieuwe ontwikkelingen zijn volgens haar "typerend voor de anti-overheid-obsessie van de politiek. Aan die obsessie lijkt nu ook de rechtspositie van ambtenaren ten prooi te vallen." Daarbij mag volgens haar "de politiek niet zomaar op eigen houtje aan de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren morrelen of ervoor zorgen dat ambtenaren gemakkelijk ontslagen kunnen worden."
Het plan is een initiatief van D66 en CDA. Het Regeerakkoord van het huidige kabinet sluit erop aan. Eddy van Hijum van het CDA stond aan de wieg van de plannen, die in 2010 werden gepresenteerd. Gelijke behandeling, gemakkelijker overstappen tussen overheid en marktsector, meer flexibiliteit, minder bureaucratie, dat zijn volgens Van Hijum belangrijke voordelen. En hoewel de wijzigingen volgens cijfers uit 2011 veel gaan kosten (eenmalig tussen de 56 en 198 miljoen), zouden ze ook een besparing opleveren (tussen de 7 en 24 miljoen per jaar).

"Abvakabo FNV overdrijft"

Van Hijum vindt dat Abvakabo FNV overdrijft in de kritiek. "De ambtenaar wordt echt niet vogelvrij." De ontslagbescherming is voor werknemers in Nederland ook al goed, zegt hij, alleen kunnen ambtenaren nu nog tegen van alles blijven procederen. En dat de bonden formeel instemmingsrecht zouden krijgen met een wet "zou staatsrechtelijk heel bijzonder zijn", aldus Van Hijum.|
De regels van het private arbeidsrecht gaan niet voor alle ambtenaren gelden. Er blijven uitzonderingen: militaire ambtenaren, ambtenaren in openbaar ministerie en rechtspraak, leden van Hoge Colleges van Staat, politieke ambtsdragers, leden van zelfstandige bestuursorganen, notarissen en gerechtsdeurwaarders. Ook agenten worden uitgezonderd en als een extra voorstel daartoe dinsdag wordt aangenomen, ook het burgerlijk personeel van politie en Defensie.
De veranderingen zouden in 2017 hun beslag moeten krijgen. De verwachting is dat de Tweede Kamer dinsdag instemt met de plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.