nieuws

Anderhalf miljoen subsidie voor professor Verbeek Universiteit Twente

Techniekfilosoof professor Peter-Paul Verbeek van de Universiteit Twente krijgt een Vici-subsidie van anderhalf miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Verbeek wil een nieuwe theorie ontwikkelen om de verwevenheid van mens en technologie te begrijpen
De verwevenheid van mens en techniek recht in de ogen kijken’ en een nieuwe ‘grote theorie’ over techniek ontwikkelen zijn de ambities van Verbeek in dit nieuwe project, waarmee hij ook internationaal de toon wil zetten. In 2003 verwierf hij al een Veni-subsidie voor onderzoek naar de morele lading van technologie, in 2007 volgde een ‘Vidi’ voor de verkenning van de grens tussen mens en techniek. “Deze Vici is echt de kroon op dit eerdere werk”, aldus Verbeek.

Kennis

Verbeek wil dit doen op de drie gebieden die de kern van de filosofie vormen: kennis, moraal en metafysica. Op al deze gebieden speelt technologie een grote rol die nader onderzoek verdient. Onze kennis van het brein wordt bijvoorbeeld bepaald door geavanceerde imaging technieken die bepaalde hersengebieden doen oplichten bij activiteit. Maar wat doen deze beelden echt met de manier waarop we naar ons brein en naar onszelf kijken?

Moraal

De moraal komt in beeld als je vooraf kunt selecteren of je een meisje of een jongetje krijgt. De vraag is niet alleen of dit wel ethisch is, maar ook hoe onze ethiek zélf gevormd wordt in interactie met deze techniek. Verandert door technologie de manier waarop we tegen mannen en vrouwen aan kijken? Ook onderzoekt Verbeek hoe Google Glass de publieke ruimte beïnvloedt, en de manier waarop we met elkaar omgaan. Hoe kunnen ontwerpers met die invloed rekening houden?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.