Hergebruik wordt dé trend

Hergebruik van oude materialen wordt de trend van 2014. VAR Frankenhuis uit Haaksbergen is een bedrijf dat textiel recyclet, onder meer voor de auto-industrie. Daarnaast verwerkt het bedrijf gebruikte KLM-kleding tot badslippers, kofferriemen en laptoptassen. Peter Bos van het bedrijf komt vertellen over de jongste ontwikkelingen. Daarnaast schuift Marike van Weert uit Enschede aan, die in opdracht van een Duits ziekenhuis tassen maakt van overtollig ziekenhuismateriaal.

Een ander voorbeeld van recycling waar VAR Frankenhuis zich mee bezig houdt is het vermalen van Returnity, een nieuwe vezel voor textiel. Returnity is in tegenstelling tot 'gewone' vezel 100% recyclebaar en de CO2 uitstoot is 73% lager. Aangezien de textielindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, is dit een geweldige winst. De op polyester-gebaseerde stof wordt momenteel doorontwikkeld door de partners binnen "EcoProFabrics", een nieuw innovatieproject binnen het Eco Innovation Programme van de Europese Commissie. Dit concept is gebaseerd op de circulaire keten van Dutch aWEARness. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven droeg op Prinsjesdag kleding van Returnity. Returnity wordt gemaakt van polyethyleen waar ook PET-flessen van worden geproduceerd.

Marike van Weert geeft overtollig ziekenhuismateriaal, zoals infuusslangen, spuiten, verband en operatieschorten een nieuw leven in de vorm van tassen. Haar eerste collectie is inmiddels op weg naar het Duitse ziekenhuis.

Meer over dit onderwerp:
Informatief
Deel dit artikel:

Reageren