nieuws

Eis: tbs en lange celstraf voor steekpartij Botstraat Hengelo

Eis: tbs en lange celstraf voor steekpartij Botstraat Hengelo
Eis: tbs en lange celstraf voor steekpartij Botstraat Hengelo
De verdachte van een steekpartij in 2012 aan de Botstraat in Hengelo is zo gevaarlijk dat alleen langdurige opsluiting de maatschappij kan beschermen. Dat zei de officier van justitie in Almelo vandaag toen hij zes jaar en tbs met dwangverpleging eiste wegens poging tot moord.
Als de rechtbank geen tbs oplegt, dan moet de man twaalf jaar achter de tralies van de gevangenis verdwijnen, eist justitie. De steekpartij vond op 24 oktober 2012 plaats in de woning van de ex-vriendin van de verdachte. De 30-jarige verdachte zou van tevoren hebben aangegeven dat hij die dag zijn ex-vriendin zou doden. Dat bleek tijdens de behandeling van de rechtszaak.

Verdachte uit direct na vrijlating bedreigingen

De 30-jarige man was die ochtend uit de gevangenis gekomen, waar hij een straf uit had gezeten wegens huiselijk geweld. Direct na zijn vrijlating zou hij de ouders van zijn ex meerdere sms-berichten hebben gestuurd waarin hij hen aanraadde om vast een kist te bestellen. Ook zou de man die ochtend de vrouw een brief gestuurd hebben waarin hij aankondigde haar te komen vermoorden.
De verdachte zou diezelfde avond zijn binnengeslopen in de woning waar zijn ex-vriendin en hun kinderen woonden. Daar zou hij de vrouw verrast hebben en met meerdere messen ernstig verwond hebben. De vrouw werd onder meer in haar buik en gezicht gestoken. Een kennis van de vrouw schakelde de politie in. Die trof het slachtoffer badend in een plas bloed aan. Het slachtoffer overleefde de steekpartij ternauwernood. Ze lag drie dagen in coma en werd lange tijd verpleegd.

Lang strafblad met geweldsdelicten

De verdachte zou na de steekpartij in een gereed staande taxi zijn gestapt die hem naar een aantal halfzussen in Enschede bracht. Daar zou hij hen verteld hebben dat hij zijn ex vermoord had. Ook de moeder van de verdachte zou al kort na de steekpartij op de hoogte geweest zijn. Nadat de man uiteindelijk was aangehouden beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Hij weigerde mee te werken aan onderzoeken door gedragsdeskundigen en probeerde op oudejaarsavond zelfs te vluchten uit het Pieter Baan Centrum. Hij heeft een lang strafblad met geweldsdelicten. In de aanloop naar zijn rechtszaak wisselde hij wel vijf keer van advocaat.
Volgens de officier van justitie is de man levensgevaarlijk. Hij werd meerdere malen veroordeeld voor ernstig geweld tegenover vrouwen, voornamelijk partners. Uit eerdere onderzoeken zou blijken dat de verdachte een zwakbegaafde man is met een persoonlijkheidsstoornis. "Dat is niet met een pilletje te repareren, maar alleen met langdurige verplichte behandeling", aldus de officier van justitie. Volgens de officier van justitie is het verontrustend dat de man op de dag dat hij vrijkwam probeerde zijn ex te doden.
De advocaat van de 30-jarige zegt dat helemaal niet vaststaat dat zijn cliënt de aanslag op de vrouw pleegde. De vrouw is de enige die zijn cliënt aanwijst, sporen zijn niet goed onderzocht en wel onderzochte sporen wijzen volgens hem niet in de richting van de 30-jarige. Volgens de advocaat staat niet vast dat zijn cliënt de bedreigende sms-berichten stuurde en werden alternatieve scenario's niet onderzocht. Hij vroeg de rechtbank om de man vrij te spreken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.