nieuws

Bedrijfsleven op Twente Diner: Haagse regelzucht vertraagt innovaties Twente

Twentse delegatie in Den Haag
Twentse delegatie in Den Haag
De Haagse regelzucht vertraagt onnodig Twentse innovaties en daardoor laat Nederland kansen liggen. Dat heeft de top van de Twentse bedrijfsleven vanavond gezegd op het jaarlijkse Twente Diner.
Twente presenteerde zich op het diner als een van Nederlands meest innovatieve regio’s. Volgens de delegatie lopen de ontwikkelingen in Twente ver voor op de landelijke regelgeving. Dat resulteert in belemmering en frustraties bij Twentse bedrijven, waardoor kansen gemist worden om een alternatieve bron van inkomsten aan te boren.

Nederland kan profiteren van Twentse innovaties

"In Twente gaat de techniek veel sneller dan de bestaande regelgeving" aldus Hans Kroeze, voorzitter VNO-NCW Twente. "Door regelgeving slim aan te passen kan heel Nederland profiteren van Twentse innovaties, maar dan moet er dus haast worden gemaakt. Wij kunnen op dit moment bijvoorbeeld veel geld besparen in de zorg door enkel de regels voor experimenten te verruimen en de wetgeving om producten op de markt te brengen te versimpelen."
Kroeze noemt als voorbeeld het bedrijf Tide Microfluidics, dat contrastvloeistof maakt waarmee een echo tot 20 keer scherper wordt. Kroeze: "Zij besteden veel tijd aan het verkrijgen van financiering en hebben bovendien te maken met regelgeving die de mogelijkheden om het product versneld naar de markt te brengen frustreert. Door een bedrijf als Tide kan een een echo straks in bepaalde situaties een MRI- of CT-scan vervangen. De belastingbetaler betaalt de rekening voor elk jaar dat daarop gewacht wordt. Het gaat hier vaak om regels die onzichtbaar blijven voor Den Haag maar die in de dagelijkse praktijk zorgen voor belemmeringen. Twente zal deze regels zichtbaar maken en op korte termijn aan de Kamer aanbieden."
Het Twente Diner wordt georganiseerd door de gezamenlijke ondernemersorganisaties VNO-NCW Twente, WGV Zorg en Welzijn, de Industriële Kring Twente, de Kamer van Koophandel Oost Nederland en de Twentse Tweede Kamerleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.