nieuws

Eis werkstraf in emotionele strafzaak rond dodelijk ongeluk Saasveld

Dodelijk ongeluk op de Zoekerdijk in Saasveld, juli 2012
Dodelijk ongeluk op de Zoekerdijk in Saasveld, juli 2012
Tegen een 21-jarige vrouw uit Saasveld is tijdens een emotionele zitting voor de rechtbank in Almelo een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van een jaar geëist wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in juli 2012.
Bij het ongeluk op de Zoekerdijk bij Saasveld botsten twee motorrijders frontaal op de bestelbus van de vrouw. Een 53-jarige man uit Saasveld overleed ter plekke, de andere motorrijder raakte zwaar gewond.
Volgens de officier van justitie maakte de vrouw een grote fout door vlak voor een onoverzichtelijke bocht enkele fietsers in te halen zonder dat ze kon zien of er een tegenligger aan kwam. De vrouw zou daardoor op de linker weghelft hebben gereden toen de twee motorrijders tegen haar bestelbus reden. Volgens de officier van justitie reageerde de vrouw niet alert genoeg toen ze de twee tegenliggers uiteindelijk zag. Een getuige had de remlichten maar kort zien branden en de vrouw zou niet naar rechts hebben gestuurd.
,,Het was tegen een boom of tegen de bus''
In de zaak dook onlangs een getuige op, die voor de rechtbank verklaarde het hele ongeluk te hebben zien gebeuren. Volgens hem reden de motoren niet hard en konden de twee bestuurders geen kant op. ,,Het was tegen een boom of tegen de bus'', verklaarde de man tegenover de rechtbank. Hij zei verder dat de twee nog probeerden te remmen. De officier van justitie onderschreef dat de slachtoffers niet te hard reden.

Onderweg naar een feest van de motorclub

De omgekomen man was voorzitter van de plaatselijke motorclub. Hij was met het andere slachtoffer onderweg naar een feest van die club. De vrouw, bij wie haar ouders in de auto zaten, en de fietsers waren onderweg naar hetzelfde feest. De families van verdachte en slachtoffer zijn bekenden van elkaar.
De begrafenis van de overleden ondernemer trok 1.600 belangstellenden. Volgens zijn tweelingbroer heeft de dood van de man een gat in het dorp geslagen, zo liet hij tijdens een vorige zitting weten.

Meer dan 120 kilometer per uur

De twee advocaten van de 21-jarige vrouw schakelden een verkeersdeskundige in die stelde dat de motorrijders flink harder reden dan door het Openbaar Ministerie is aangenomen. De ingehaalde fietsers schatten dat de motorrijders meer dan 120 kilometer per uur reden. De advocaten gaven de rechtbank aan verbaasd te zijn dat hun cliënt was gedagvaard in plaats van de overlevende motorrijder. Volgens de advocaten deugt het onderzoek van de politie niet, rammelt de verklaring van de getuige en is niet bewezen dat hun cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan een grove verkeersfout.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.