nieuws

Evaluatie proef Daarle: einde aan verkoop natuur Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer hoeft geen natuurgrond meer te verkopen om te voldoen aan de bezuiniging van 100 miljoen euro die het rijk de organisatie heeft opgelegd. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief de Tweede Kamer laten weten, na een evaluatie van de proef in Daarle.
Een proef met verkoop van natuurgrond in Daarle werd in juni al voorlopig stilgezet nadat er veel commotie over ontstond. Herman Stevens van natuurvereniging KNNV in Vriezenveen is blij met het nieuws. Hij houdt nog steeds goed in de gaten wat er gebeurt met verkochte natuurgronden: "Tot nu toe is er nog niets meegedaan, al zijn er wel percelen waar veel mogelijkheden zijn. Waar we vooral bezorgd om zijn, is dat een deel van de gronden gekocht is door mensen van buiten de regio."
Dijksma heeft met Staatsbosbeheer over alternatieven gepraat om te bezuinigen. Staatsbosbeheer mag de 100 miljoen binnenhalen door de verkoop van gronden op de Wadden, waar nu nog erfpacht voor geldt en andere gronden die aangekocht zijn natuur maar dat nog niet zijn. Staatsbosbeheer heeft tot 2018 om de bezuiniging te volbrengen.

Proefverkoop Daarle zette geen zoden aan de dijk

De natuurgronden in Daarle zijn wel verkocht, maar hebben geen grote bijdrage geleverd aan de totale bezuinigingen van 100 miljoen, zo blijkt uit een evaluatie. In Daarle is 34 hectare grond verkocht aan 11 verschillende partijen.
Eén van de kopers was de Partij voor de Dieren, die 10 hectare heeft gekocht. Bij elkaar werd er voor de grond 516.000 euro betaald, dat komt neer op zo'n 1,52 per vierkante meter. Overigens zijn er ook kosten gemaakt om de grond van de verkoop mogelijk te maken, een slordige 235.000 euro.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.