nieuws

Schijn van belangenverstrengeling in Kampen bij miljoenenverlies op bouwgrond

Schijn van belangenverstrengeling in Kampen bij miljoenenverlies op bouwgrond
Schijn van belangenverstrengeling in Kampen bij miljoenenverlies op bouwgrond
Kampen doet de commissievergadering over het miljoenenverlies op grondaankopen in Kampen-Zuid noodgedwongen over. Het punt is van de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van morgenavond gehaald.
Aanleiding daarvoor is een bezwaar van een inwoner over de deelname van VVD-raadslid Weever.

Schijn van belangenverstrengeling

De bouwondernemer trok zich anderhalf jaar geleden terug uit de commissie ruimtelijke ordening om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, maar vergaderde vorige week gewoon mee.
De gemeente heeft besloten die commissie over te doen omdat een besluit over de zogenoemde grondbank anders misschien ongeldig is. De commissie vergadert nu woensdag opnieuw over het grondbankdossier. Een dag later staat een extra raadsvergadering over dit thema gepland.

Oplossing voor miljoenenverlies bouwers en gemeente

In de raadsvergadering wordt een oplossing besproken voor het verlies van 8,3 miljoen euro op de grondaankopen in Kampen-Zuid. Door de economische crisis worden er minder huizen gebouwd in dit uitbreidingsgebied. De gemeente werkte in het project samen met een consortium van projectontwikkelaars, die grond heeft gekocht en aan de gemeente heeft doorverkocht, maar met verlies.
Dat zou gecompenseerd worden maar onderhandelingen daarover liepen echter telkens stuk. In plaats van het conflict voor de rechter uit te vechten is er nu overeenstemming bereikt over de afhandeling. Enkele stukken grond worden onder de boekwaarde verkocht en ook krijgt het consortium een vergoeding van 3,2 miljoen euro. De gemeente hield al rekening met een verlies van 5,1 miljoen euro op het dossier.

Motie raadsenquête ook opgeschort

Die oplossing zou de gemeenteraad morgenavond bespreken, evenals een motie van D66. Die wil dat er een raadsenquête komt naar aanleiding van het aangekondigde verlies van 8,3 miljoen euro op grondaankopen in de gemeente. Een raadsenquête is vergelijkbaar met een parlementaire enquête, alleen dan op lokaal niveau. Bij een raadsenquête kunnen betrokkenen onder ede worden gehoord.
Dat is vorig jaar in Enschede aan de orde geweest. Die stad leed een verlies van 70 miljoen euro door het afwaarderen van grond. De gemeente wil met de uitkomsten herhaling voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.