nieuws

CDA Enschede: winkels stimuleren naar centrum te verhuizen

De gemeente moet winkeliers buiten de binnenstad stimuleren te verhuizen naar het centrum. Dat stelt CDA-raadslid Koç maandagavond in een motie voor aan het gemeentebestuur. Op die manier kan Enschede volgens haar de strijd aanbinden met de leegstand in het centrum.
Die is in een jaar tijd opgelopen van 5,6 naar 8,2 procent, met als gevolg dat ook het bezoek aan de binnenstad terugloopt van 60.300 mensen op de zaterdagen in 2010 tot 54.600 in 2013. Koç wil het tij keren door winkeliers buiten het centrum een stimuleringsbijdrage te bieden als ze naar de binnenstad verhuizen. Een omzetgarantie biedt ze niet: "Dat is ondernemersrisico."
Het gaat haar niet om winkeliers in winkelcentra of de aanloopstraten binnen de singels zoals de Oldenzaalsestraat, Lipperkerkstraat of Haaksbergerstraat, maar om winkels die her en der solitair staan; buurtwinkels die het op eigen houtje steeds moeilijker krijgen op hun plek. 

Politiek positief

Koç heeft de meningen al van andere fracties gepolst. BurgerBelangen Enschede heeft haar steun al toegezegd, PvdA, VVD en GroenLinks staan er positief tegenover maar moeten de motie nog in hun fractie bespreken. Ook verantwoordelijk wethouder Van Hees is positief, maar volgens haar is er al een dergelijke regeling. Koç spreekt dat tegen.
De stimuleringsregeling geldt al in de Groninger gemeenten Appingedam, Delfzijl en Winschoten. Koç gaat er over enkele weken met een aantal ambtenaren van de gemeente Enschede naartoe om zich te laten bijpraten over de werkwijze en de resultaten.
Eerder al is wethouder Van Hees een offensief gestart om meer winkeliers naar het centrum van de stad te lokken. Ze schreef winkels in gemeenten als Deventer en Zwolle aan, die ze een verrijking voor Enschede vindt, met de vraag of ze een vestiging in Enschede willen openen. Voor zover bekend heeft dat nog geen resultaat gehad. Wel kreeg ze veel kritiek van haar collega-wethouders in die gemeenten, omdat ze onder hun duiven zou schieten. 
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.