nieuws

Inwoners Wijhe mogen met alternatief komen voor sluiting bibliotheek

Bibliotheek Wijhe
Bibliotheek Wijhe
Wijhe laat inwoners meedenken over een alternatief voor de sluiting van de bibliotheek in het dorp. De gemeente wilde als bezuiniging de bieb vervangen door een uitleenpunt. Tegen die plannen kwam een storm van protest, waarop de gemeente nu inwoners de kans geeft om met alternatieven te komen.
Voorwaarde voor de ideeën van inwoners is dat de geplande bezuiniging van tien procent gehandhaafd blijft. Tot september kunnen er plannen worden ingediend, daarna zal de gemeenteraad zich erover buigen. Plaatselijk Belang Wijhe en de Stichting Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe zijn al in gesprek geweest met de gemeente. Zij willen beide graag meedenken over een toekomstscenario waarbij er een bibliotheek blijft in het dorp.
In het najaar van 2013 werd duidelijk dat de gemeente Olst-Wijhe van plan was om de bibliotheek in Wijhe te sluiten en in plaats daarvan een uitleenpunt te maken in het dorp. De bibliotheek in Olst zou wel blijven bestaan. De plannen kregen veel kritiek. Scholen protesteerden, er werd een protestmars gelopen en er kwam een handtekeningenactie.
De gemeente besloot daarop om de bibliotheek voorlopig open te houden. Beloofd werd dat er een onderzoek zou komen naar hoe de bibliotheek er in de toekomst uit zou komen te zien. Volgens de gemeente is er wel steun voor bijvoorbeeld de financiële afweging, maar is er in de voorbereiding van de plannen niet genoeg ruimte gegeven voor ideeën uit het de samenleving. Die ruimte komt er nu dus wel. Als er geen alternatief komt, zal de gemeente doorgaan met het plan voor een uitleenpunt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.