nieuws

"Ganzen in Overijssel mogelijk ook in de winter afgeschoten"

In Overijssel mogen binnenkort misschien toch het hele jaar door ganzen worden afgeschoten. Volgens drie natuurorganisaties staat in een advies van de zogeheten Faunabeheereenheid Overijssel aan de provincie het voorstel om ook in de winter ganzen te schieten. Dit advies zou vanavond gestuurd zijn aan de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij, die de uiteindelijke beslissing moet nemen.
Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer zitten in de Faunabeheereenheid (FBE), maar schrijven in een gezamenlijke verklaring dat ze het advies niet steunen. In de FBE werken natuurorganisaties samen met jagers, boeren en grondeigenaren. Ze geven de provincie advies over natuurbeheer. Normaal gesproken zijn die adviezen unaniem. Maar in dit geval dus niet.

Ganzenakkoord

Het beheer van de ganzen is al langere tijd punt van discussie. Er is een overschot aan ganzen en jaarlijks ontstaat er veel schade doordat de dieren gewassen vertrappen en akkers kaalvreten. Eind 2012 werden daarom landelijk afspraken gemaakt om de populatie terug te dringen, het ganzenakkoord genoemd. Begin dit jaar moest het akkoord van kracht worden maar op het laatste moment trokken de Friese boeren de stekker eruit.

Winterrust

Breekpunt tussen de partijen is de winterrust. Als het aan de natuurorganisaties ligt, worden de ganzen in de winterperiode met rust gelaten omdat dat voor de dieren de meest zware periode van het jaar is. Maar boeren en jagers zijn bang dat de ganzen daarmee de ruimte krijgen. Ze zouden dan meer schade kunnen aanrichten dan vanuit de overheid wordt vergoed.

Gedeputeerde beslist

Nadat het landelijke ganzenakkoord mislukte, besloot staatssecretaris Dijksma dat provincies met hun eigen beleid mogen komen. In eerste instantie leek Overijssel vast te willen houden aan de afspraken uit het akkoord. Dat zou betekenen dat zomerganzen bejaagd en vergast worden maar dat overwinterende ganzen met rust gelaten worden. Het advies van de Faunabeheereenheid wijkt daar nu van af. Het is aan gedeputeerde Maij om een knoop door te hakken over het beleid.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.