nieuws

Toelage voor kleine scholen blijft behouden, succes voor stichting uit Agelo

De Stichting Behoud Kleine Scholen uit Agelo heeft het besluit van het kabinet om de toeslag voor kleine scholen te handhaven met gejuich ontvangen. "Ik loop al de hele dag met een big smile op mijn gezicht rond", aldus woordvoerder Bouwien Rutten van de stichting.     Â
Stichting Behoud Kleine Scholen hield het afgelopen jaar meerdere protestacties tegen de voorgenomen bezuiniging op kleine scholen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wilde vanaf augustus 2016 de toeslag voor kleine scholen afschaffen, omdat de subsidie volgens hem een bonus is voor het klein blijven van scholen die te weinig leerlingen hebben. Hij wilde het geld liever gebruiken om scholen te stimuleren om meer samen te gaan werken.

Steun van de ChristenUnie

Door toedoen van de stichting en met steun van de ChristenUnie kunnen honderden kleine scholen nu toch open blijven. Het kabinet gaat hun toeslag niet schrappen. Dat heeft de ChristenUnie vandaag laten weten. Fractieleider Arie Slob heeft het met steun van de SGP voor elkaar gekregen. De christelijke partijen vreesden dat door de kabinetsmaatregel circa 2400 kleine scholen in vooral kleine dorpen zouden kunnen verdwijnen of gedwongen zouden moeten fuseren.
Verder is afgesproken dat kleine scholen die vrijwillig sluiten bijvoorbeeld door op te gaan in een andere school de toeslag niet kwijt raken. De toeslag mag dan worden gebruikt voor de eigen scholengroep of voor de regio waartoe de school behoort, zei Slob vandaag in het Radio 1 Journaal.
Toeslag draagt bij aan behoud, diversiteit en leefbaarheid 
Christelijke scholen zijn blij met de afspraak. "Aan elk alternatief zaten heel veel haken en ogen en bovendien duurde het allemaal erg lang voor er duidelijkheid kwam, waardoor er veel onzekerheid was bij scholen", zegt voorzitter Wim Kuiper van de Besturenraad, de vereniging van christelijke scholen in Nederland. Volgens Kuiper draagt de kleinescholentoeslag bij aan behoud en diversiteit en leefbaarheid. Ook is hij tevreden dat ook bij een fusie tussen scholen de toeslag behouden blijft. "Geld mag geen grote belemmering zijn voor scholen om niet samen te werken", aldus de voorzitter.
Ook de PO-raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs, reageerde zaterdag positief op het nieuws dat samenwerkende scholen hun toeslag behouden. "Als kleine school heb je het moeilijk omdat je niet flexibel bent. Als bijvoorbeeld een leraar ziek wordt, valt een kwart van het team weg. Het is positief dat scholen de mogelijkheid hebben om samen te werken zonder dat de financiering wegvalt", aldus een woordvoerder van de PO-raad.
Het aantal basisschoolleerlingen daalt de komende jaren. In 2020 wordt een gemiddelde daling van 9 procent verwacht, in sommige delen van het land zelfs 30 procent.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.